Yusuf Cinal-Akyazının Sesi


Modern Sakarya ili için …

Bu yıl basın mensupları olarak Sakarya valiliğinin tanıdığı imkân ölçüsünde Karasu Öz-su Tesisleri’nde dinlenme imkânı bulduk. Açılışında bulunamadığın tesisleri, daha sonraları gezmiştim. Yöreye büyük bir canlılık kazandıran Öz-su Tesisleri’nin yanı sıra, Karasu’daki diğer turistik girişimleri takdirle karşıladık. Aslında geç kalmış bu eserlerin beldemize kazandırılması, gelecek için de kazançtır. Bir Öz-su gibi, Küçükboğaz Göl Gazinosu, Kocaali Belediye Plaj Tesisleri, Sapanca Öz-Kum Tesisleri’nin yanı sıra, Akyazı ve Hendek ilçelerine kurulması planlanan yatırımların beldemizin çehresini değiştirecek kapasitede olduğunu söylemek gerekir.

Kısacası il Özel idaresi yatırımları, toplam olarak bu yıl 2,5 milyar liraya vardı. Öğrendiğimize göre, bu rakam yılsonuna kadar 3 milyar lirayı bulacak. Yıllar sonra gerçekleştirilen bu hızlı atılımın ardından, plan ve proje safhasında ve inşaatı devam eden yatırımlardan da söz etmek istiyorum.

Bir Arifiye Çocuk Yuvası, Adapazarı Kültür Sarayı İnşaatı, Halk Eğitim Başkanlığı Binası yanında devam eden ve bitirilen okul inşaatlarında da durum övünülecek noktadır. Bir kere bakanlık bizden 50 derslik istemiş, biz il olarak 150 derslik yapmışız. Bakanlık bize bu yıl 15 öğretmen lojmanı yap demiş,biz bu nu 45’e çıkarmışız …

Sportif yatırımlar yönünden de, 1985 yılında başarılı çalışmalar İkmal edildi. Bilhassa Amatör Futbol Ligi’nin deplasmanlı olarak oynatılması, sevindirici bir gelişmedir. Bunun yanında Adapazarı Erenler, Akyazı, Hendek, Sapanca, Karasu futbol sahalarının ikmali fevkalade bir olaydır. Altyazı Sporun 3ncü Milli Lig’e alınması yanında, Rüstemler Köyü’ndeki Spor Tesisleri’nin temelinin atılması ileri dönük çalışmalara örnek teşkil etmesi bakımından önemlidir.

Belediye çalışmalarına da bir göz attığımızda ilginç yatırımların birbirini takip ettiğini ve çalışma zincirinin merkezden ilçelere ve kasabalara, hatta köylere doğru kaydığını memnuniyetle görürüz. Dev projeler, Sakarya’nın gelişmesinde yeni birer halka oluştururken, ortaya sermek istediğiniz tabloda daha birçok sektördeki çalışmaları konu etmedik. Ancak bu kadar yatırım, Sakarya’nın 1985 yılı içinde gerçekleştirmeye çalıştıkları hakkında da, bilgi verir inancındayım. Elbette ki bu milyarlık yatırımların yanı sıra enflasyon hızı nedeniyle programdan çıkarılan yatırımlarda vardır. Hele hele bazı önemli projelerimiz, tozlu raflarda bekliyor. Bütün bunlara rağmen 1985 yılındaki tempo iyidir. Bu hızı ile devam etmeli ve elimize gerekli olan kurumlar, bir kurulmalıdır. Büyük küçük görevli görevsiz, memur, işçi, milletvekili, bürokrat üzerine düşene eksik olarak tamamlamalı ve gelecek nesillere daha fazla Eser bırakmalıyız. Yoksa onlarla bizim gibi gelecekte eksik kurumların sıkıntısı içinde bocalamaktan öteye bir şey yapamayacaklardır. Modern Sakarya ili için herkes üzerine düşeni nemelazımcılık duygusundan sıyırarak veriyor eksiksiz olarak yerine getirdiği zaman çünkü zaten meselede kalmayacaktır.