Yenigün Gazetesi

“Özgürce” Makale Yazısı

25 Haziran 2008

Yeni Sakarya 55 Yaşında

55 yıl öncenin daha resmen, yasayla kurulmuş, fiilen kurulmamış Sakarya’yı düşününüz. Teknolojiyi düşününüz. Tek tek harflerle uğraşılarak çıkarılan gazeteleri düşününüz. Bugünü gözlerinizin önüne getiriniz.

Türkiye’nin nereden nereye geldiğini gurur, kıvanç duyarak gözlerinizin önüne getirdiğinizde Sakarya’yı da gözlerinizden uzak tutmayınız. On gazete çıkıyor bugün Sakarya’da. Hepsi günlük, hepsi de ofset. Pırıl pırıl renkli, 12 sayfa…

Yeni Sakarya’nın çıkarılmasına çalışıldığı günlerde Adapazarı’nda iIk 4 Aralık 1951 Cuma günü yayımlanmaya başlayan Adapazarı Akşam Haberleri’nde. Kocaeli ilinde günlük ilk yayımlanan, Türkyolu Gazetesi’nde de yazıyordum…

Bir karşılaşmamızda insani yaklaşımı, kibarlığı, beyefendiliği nedeniyle Hasan Uyar çekti beni yanına. Birlikte çalışma kararı aldık yeni çıkacak Yeni Sakarya’da. Yeni bir il, yeni bir gazete, heyecan, sevinç dorukta…

Hasan Uyar arkadaşı, sonra ortağı olan Sıtkı Aldinç’e matbaa kurarken yardımcı olmuş. Rahmetli Sıtkı matbaasında çalışmaktadır. Hasan Uyar hem bir yıllık matbaasında, hem Uyar Kollektif Şirketinde ve de Ticaret Borsası Başkanlığı’nda.

Gazetenin adının Yeni Sakarya olması kararlaştırılmış gibi iken rahmetli ortağı Sıtkı Aldinç, ilk çıkışta büyük yardımları bilinen Fahri Çatallar isme daha anlamlı isimle karşı çıktılar. Tartışıldı. Haklı görüldüler. Gazetenin adı “Demokrat Sakarya” olarak çıkmaya başladı. Ama partiyle ilgisi yoktu. Partiden en küçük fayda görmemekteydi. Tam bağımsız bir gazeteyi Demokrat Sakarya resmi ilan konusunda da bir ayrıcalık, bir fazlalık hak talebinde bulunmazdı. 27 Mayıs askeri hareket sonunda resmi ilan az alanlar arasında oluşumuz gerçeği ortaya koymuştu.

Gazetenin gelireriyle, gideriyle benim hiç ilgim olmazdı. Hasan Uyar’ın omuzundaydı. Yazar olarak, başyazar olarak, haberler yazarak, basın toplantılarında hep ben varımdır. 40 yıl kadar sürdü.

Böylesine birlikteliğimiz, uyum içinde çıkarmanın çabası icinde olmuşuzdur. Gerçekten gazetemiz çok beğenilir olmuştu. Hiçbir gazete sahibi Uyar dostum kadar gazetesiyle ilgilenmezdi. Zaman zaman Uyar’ı ilk nüshayı teshih-düzeltmenlik yaparken görmüşüzdür. Öylesine gazetesine bağlı öylesine titizliği vardı.

Olur-olmaz, özellikle yüz kızartıcı, magazinvari haberlere yer verilmesini istemezdi Hasan Uyar. Kimseyi kırmaz çalışma küstürmek istemezdi, hoşgörülüydü.

Türkiye’nin çok ünlü gazetecileri, yurtdışından bile gelenler olduğunda Uyar onları çok iyi ağırlar, onları çok iyi bilgilendirirdi. Dönemin en büyük gazetecisi Ahmet Emin Yalman, Prof. Cahit Orhan Tütengil gelmişler. Gazeteyi hayranlıkla, güçlüğü karşısında şaşkınlıkla incelemişler, kutlamışlardır sahibi Hasan Uyarı ve tüm emeği geçenleri.

Ticaret Borsası’nda otuz yılı aşkın başkanlık yapmıştır. Beş-altı yılda Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yapmıştır. “Benden bu kadar, başkasını seçelim” sözcüğünde ısrarlı olmasaydı, daha uzun yıllar cemiyet başkanlığını yapmak zorunda kalırdı. Cemiyet ve borsa başkanlığında çok önemli hizmetler vermiştir.

Hasan Uyar’ın çok iyi taraflan vardı. Sürprizi sever. “Gazete için iki resim lazım” dedi. Verdim. Çok geçmeden yaptığı kıyak ortaya çıktı. 1200 metrekare arsa alivermiş, tapusunu uzattı, şaşırdım. Saraçoğlu Tesisleri karşısında çok iyi dört arkadaşla birlikte çıkmıştı kurada. Ama SAÜ kurulurken aldılar elimizden, seve seve verdik. Üniversite kuruluyordu. Sevincimiz sınırsızdı. Parselin ederini verdiler, ama Uyar dostum “Senin hakkın O, bir başka yerde alırsın olur biter” demişti. Almamıştı. Bana kalmıştı istimlak bedeli…

Hasan Uyar çok vefalı, çok iyiliksever kişidir. Omek insan, örmek davranışlı, tutumlu insandır. Sayın Bülent Ecevit gibidir. Kızdığı pek görülmez. Biraz dengesiz bir gazeteci cezaevine düşmüştü. Özun süre yetecek kadar gıda maddesi dolu üç tekerlekli arabayla gönderirken “Sakın benim gönderdiğimi söylemeyesin” demiştir. Sıkı sıkı da tembinlemiştir.

Bir başka gazetede yazar oldum. Sarı basın kartı ödemelerini hep Uyar Yeni Sakarya’da çalışıyormuşum gibi yaptı. 55nci yılının kutlanışındaki konuşmamda ” Hasan Uyar başkadır. Onun yerin başkadır” demiştim. Uyar’a, Çocuklarına, torunlarına onur verici çok güzel ömekler, anılar var bende. Köşem uzadığından bir başka yazıma bırakıyorum diyeceklerimi. Allah uzun ömür versin, nice yıllara, tebrikler, kutlarım….

Tekrar buluşmak dileğiyle…Sevgiler, saygılar…