Yenigün Gazetesi

“Özgürce” Makale Yazısı

20 Temmuz 2011

İki okul bahçesine çeşme yaptıran Sevinç Hanım aramızda

Yazılarımı okuyanlar hatırlayacaktır, 40 yıl kadar önce Türkiye Öğretmenler Bankası Adapazarı Şubesi’nde 5 yıl çalıştıktan sonra, ailece Almanya’ya gitmişler. Orada çalışmışlar, yerleşmişler. Mutlu yaşamları var.

Aileden Adapazarı doğumlu, Kız Meslek Lisesi mezunu Sevinç Yüceefegüç ve ailesi, Adapazarı’na izine gelmişler. Benimle görüşmüşlerdi.

Sevinç Hanım, bir okulun bahçesine öğrencilerin faydalanması için çeşme yaptırmak istemiş. Arzusunu bana bildirmiş, yardımcı olmamı istemişti.

İlgilenmiş, araştırmış, bir şehidin adını taşıyan Çökekler Şehit Kemal Yarar Okulu bahçesine, şehidin babası, okulun geçmişte 18 yıl müdürlüğünü yapan Salim Yarar’ın da büyük yardımı ile iki yönlü, dörderden 8 kurnalı çok güzel bir çeşme yapılmıştır.

4 milyarlık gideri Almanya’dan gönderen Sevinç Hanım, çok sevdiği ağabeyi rahmetli Sami adına da bir çeşme yaptırmak istediğini bildirmiş. Araştırmam sonunda Şenpiliç Anonim Şirketi tarafından yaptırılan Şenpiliç Teknik ve Meslek Lisesi bahçesine yapılmasına karar verdik.

Okul Müdürü Seyfi Yücel, aşkla, şevkle, zevkle ve adeta kendi inşaatıymış gibi ilgilenmesiyle çok güzel, iki taraflı, 8 kurnalı, üstünde iki çiçek saksılı çeşme yaptırmıştır. Öğrenciler arıtmalı, sağlıklı suya 6 ay kadar önce başlamışlardır.

Et-Balık Kurumu yanında A, B, C, D, E, F Bloklu büyük okulun bahçesine, öğrencilere yakışır çeşme herkesçe beğeniliyordu. Yaptıran Sevinç Hanım’a herkes dua ediyordu, ama Sevinç Hanım görmemişti. Almanya’daydılar.

Sevinç Hanım, yakınları ile izine gelmişler. Çeşmeleri görmek en doğal haklarıydı. Şenpiliç Teknik ve Meslek Lisesi gerçekten başarılı hizmetlere yakışır şekilde davranmalılar. 13 Temmuz günü önce akrabaları ile Sevinç Hanım, iki yeğeni ve ben, 5 mutlu insan çeşmeleri görmek için bir araya geldik. Direksiyonda araba sahibi Müdür Seyfi Yücel ile çıktık yollara.

Önce benim ilk müdürü olduğum Şehit Pilot Yzb. Cengiz Topel Okulu’na gittik. Çeşmeyi Sevinç Hanım ve yeğenleri çok beğendi. Hepimiz arıtmalı sudan içtik.

Böyle bir çeşme yapmasına neden olan Sevinç Hanım’a cidden teşekkür ederim. 3 Eylül günü aldığım 3 aylık maaşımı ustalara ödedim. Yazıların ücretini ödeyen Seyfi Bey’e de içten teşekkür ediyorum.

Cezaevi arsası üzerinde Emekli Öğretmen Safiye Hanım’ın çeşmesini görmeye gittik. Gördük.

Sevinç Hanım’ın ilk yaptırdığı Çökekler Köyü Okulu bahçesindeki çeşmeyi gördük. Arıtmalı sağlıklı suyu içtik. Ayrıldık.

Şenpiliç Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi bahçesindeyiz. Yeşillikler, ağaçlıklar arasında Sevinç Hanım, rahmetli ağabeyi Sami Yüceefe’nin anısına yaptırdığı çeşmenin başındayız.

Sağlıklı, arıtmalı suyu içiyoruz. Sevinç Hanım’ın gözleri yaşarıyor, sevgiyle bana sarılıyor: “Allah razı olsun. Ne güzel çeşme yapmama yardımcı oldunuz,” diyor. Oysa kendileri yetki vermiş, Seyfi Yücel de yukarıda yazdığım gibi özel inşaatıymış gibi ilgilenmişti.

Okulu, bahçesini gezdik. 5 yıl sonra çok güzel görünecek yeni fidanları alıcı gözüyle baktık. Hepimiz mutluyduk, ama 8 bin veren (2 çeşme için) Sevinç Yüceefe hepimizden daha mutlu, sevinçliydi. Yeğenine sarıldı, “Ne güzel çeşme yaptırdın,” diye.

Seyfi ve ben, Sevinç Hanım’a nasıl teşekkür edeceğimizi bilemedik. Seyfi Bey, Sakarya’nın meşhur Erenler Emniyet Müdürlüğü’nün karşısındaki Erenler Edeler Kahramanmaraş Dondurmacısı’na götürdü. İkramın böylesini, dondurmanın böylesini görmedik, böylesini yemedik. Çok zevkli gezimiz, gözlemlerimiz oldu. Güzel bir gün geçirdik, kardeşim Sevinç Yüceefe sayesinde.

Seyfi Bey bilinçli bir eğitimci. Özel makinesi ile 15 kadar fotoğraf çektirdi. Ona, buna ve kendisinde olsun istedik.

Sevinç Yüceefe unutulmayacak. Hep sevgi ve saygıyla anımsanacak. Dilerim Allah’tan sağlık ve neşe içinde uzun yıllar yaşar. Amin…

Tekrar buluşmak dileğiyle,
Sevgiler, saygılar