Mezarlıklar & Mezar Anıtları ve Türbeler

Daha fazlası için sağa kaydırınız

Adı: Vecihi Kapısı
Mülkiyeti: Sapanca Belediyesi
Yapım Tarihi: 1321 (1905)
Orijinal Kullanımı: Giriş Portali
Tescil Kararı: B.K.T.V.K. Kurulunun 680 sayılı kararı
Tescil Tarihi: 01.09.1989
Türü: Dinsel-Kültürel
Şimdiki Kullanımı: Giriş portalı
Genel Tanım: Sapanca’da eski Ünlüce caddesinin başında, Kemer Mezarlığı girişinde yer almaktadır. Kemerin alt kısmı büyük taşlarla, üst kısmı ise tuğla ile inşa edilmiş olup, üzeri sıvanmıştır. 1321 yılında burada iki devre nahiye müdürlüğü yapan Yanyalı Vecihi Orhon tarafından yaptırılmıştır.

Adı: Bozören Mezarlığı
Mülkiyeti: Köy Tüzel Kişiliği
Orijinal Kullanımı: Mezarlık
Tescil Kararı: 3387
Tescil Tarihi: 25.08.1993
Şimdiki Kullanımı: Mezarlık
Adres: Bozören Köyü, Geyve / Sakarya

Genel Tanım: Bozören Köyü Mezarlığı, köy merkezinin doğusunda yer almaktadır. Mezarlıkta bulunan mezar taşlarından anlaşıldığı üzere, Bozören Köyü Mezarlığı Roma Döneminden günümüze kesintisiz mezarlık alanı olarak kullanılmıştır. 17-18.yy ile 19.yy tarihlerinin yazılı olduğu, Osmanlı dönemi karakteristik özelliklerini taşıyan mezar
taşlarında sülüs ve talik yazı kullanılmış olup, erkek mezarlarında fes ve kavuk gibi serpuşlar görülürken kadın mezarlarında genellikle çiçek motifleri bulunmaktadır.

Adı: Adapazarı Şehitliği Yorgalar Mezarlığı
Mülkiyeti: Adapazarı Belediyesi
Orijinal Kullanımı: Mezarlık
Tescil Kararı: 363
Tescil Tarihi: 22.01.1989
Türü: Dinsel
Derecesi: 1
Adres: Turan caddesi, Yahyalar Mah., Adapazarı/SAKARYA

Genel Tanım: Yorgalar mezarlığı, Adapazarı Merkez, Yahyalar Mahallesi, Turan Caddesi’nin hemen kenarında yer almaktadır. Mezarlıkta 18.yy’in son çeyreği ile 19.yy’a ait, Osmanlı döneminin karakteristik özelliklerini taşıyan mezar taşları vardır. Bu mezar taşlarında sülüs ve talik yazı kullanılmış olup, erkek mezarlarında fes ve kavuk gibi
serpuşlar görülürken kadın mezarlarında genellikle çiçek motifleri bulunmaktadır. 1801 yılında Adapazarı Ayanı seçilen Karaosman Ağa Yorgalar Mezarlığında medfundur. Mezarlık içerisinde bir bölüm şehitlik olarak düzenlenmiştir.

Adı: Karasu Aşağı İncilli Mezarlığı
Orijinal Kullanımı: Mezarlık
Tescil Kararı: 2056
Tescil Tarihi: 02.11.1991
Türü: Dinsel
Derecesi: 1
Şimdiki Kullanımı: Mezarlık
Adres: Aşağı İncilli Mahallesi, Karasu / SAKARYA

Genel Tanım: Karasu Merkez A. İncilli Mezarlığı, ilçe merkezinin kuzeyinde Karasu-Adapazarı yolunun kenarında yer almaktadır. Mezarlıkta 46 adet Geç Osmanlı Dönemine ait mezar bulunmaktadır. Mezar taşları üzerinde hicri 1113 ile 1249 yılları arasında değişik tarihler vardır. Mezarlara ait mezar taşları yöresel mermerden yapılmış olup üzerinde bitkisel motif ve Arapça-Osmanlıca yazılar bulunmaktadır. Mezarlar, mezarlık alan içerisinde bir arada bulunmaktadır.

Adı: Yanık Köyü Mezarlığı
Mülkiyeti: Köy Tüzel Kişiliği
Orijinal Kullanımı: Mezarlık
Tescil Kararı: 2164
Tescil Tarihi: 07.12.1991
Türü: Dinsel
Derecesi:1
Şimdiki kullanımı: Mezarlık
Adres: Yanık Köyü, SAPANCA / SAKARYA

Genel Tanım: Yanık Köyü Mezarlığı, köy merkezinin kuzeyinde Sapanca-İzmit yolunun hemen kenarında yer almaktadır. Mezarlıkta 18.yy’ın son çeyreği ile 19. yy’a ait, Osmanlı döneminin karakteristik özelliklerini taşıyan mezar taşları vardır. Bu mezar taşlarında sülüs ve talik yazı kullanılmış olup, erkek mezarlarında fes ve kavuk gibi serpuşlar görülürken kadın mezarlarında genellikle çiçek motifleri bulunmaktadır.

Adı: Ali Fuat Cebesoy Mezar Anıtı
Yapım Tarihi: 1968
Orijinal Kullanımı: Anıt
Türü: Dinsel
Şimdiki Kullanımı: Anıt
Adres: Alifuatpaşa, Geyve / SAKARYA

Genel Tanım: Mezar Anıta; Alifuatpaşa Cami avlusunda, II. Beyazıd Köprüsü ile caminin batı duvarı arasında kalan bölümde bulunmaktadır. Dikdörtgen mermer kitabesinde Orgenaral Ali Fuat CEBESOY 1882-1968” yazısı yer almaktadır. 

Orgeneral Ali Fuat CEBESOY 1882 yılında İstanbul’da doğdu. Türk Milletinin yetiştirdiği mümtaz asker ve devlet  damlarındandır. İlk ve orta öğrenimini babasının görevine bağlı olarak Erzincan ve İstanbul’da tamamladıktan sonra Harp akademisinde Mustafa Kemal Atatürk ile sınıf arkadaşlığı yapmıştır. 1905 yıl başlarında Kurmay Yüzbaşı olarak orduya katılmıştır. 

Kurtuluş Savaşında, Batı Anadolu Umum Kuvay-i Milliye Kumandanı olarak TBMM Hükümeti kuruluncaya kadar Eskişehir çevresinde, Geyve boğazında ve Adapazarı havalesinde istilacı kuvvetlere karşı başarı ile savaşmış, Eskişehir ve çevresini İngilizler tarafından boşaltılmasını sağlamıştır. Ankara’ya dönüşünden önce Mecliste Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk grubu reisliğine ve daha sonra TBMM Reisliğine seçilmiştir. Ali Fuat CEBESOY 10 Ocak 1968 yılında İstanbul’da vefat etmiş ve kendi vasiyeti üzerine kendi adını taşıyan Alifuatpaşa beldemizde tarihi köprünün girişinde defnedilmiştir.apsjdapsk paksdpkapsdk asjkdpaskdaspk

Adı: Mahmutbey ve Arkadaşları Mezar Anıtı
Mülkiyeti: Hendek Belediyesi
Yapım Tarihi: 20.YY İLK Çeyreği
Orijinal Kullanımı: Anıt
Tescil Kararı: 365
Tescil Tarihi: 22.01.1989
Türü: Dinsel-Kültürel
Şimdiki Kullanımı: Anıt
Adres: Adapazarı Cad., Çarşı Meydanı, Hendek/ SAKARYA

Genel Tanım: Hendek ilçe merkezinde, düzenlenmiş bir bahçe içerisindedir. Dikdörtgen prizma şeklinde ve üst kısmı süslemeli bir kaide üzerinde yükselen bir sütun anıtı oluşturmaktadır. Kuzey cephesinde eski ve yeni harflerle “Şehit Miralay Mahmut Bey ve Üç arkadaşının anıtıdır.” yazılı Üzerinde 5 mayıs 1920 yazısı bulunmaktadır. Kurtuluş
Savaşı sırasında Miralay Mahmut Bey ve üç arkadaşı Düzce isyancıları tarafından şehit edilmişlerdir.

Adı: Emirdağ Türbesi
Mülkiyeti: Adapazarı Belediyesi
Yapım Tarihi: Geç Osmanlı Dönemi
Orijinal Kullanımı: Türbe
Tescil Kararı: 2056
Tescil Tarihi: 02.11.1991
Türü: Dinsel
Şimdiki Kullanımı: Türbe
Adres: Kaynarca Yolu Üzeri, Emirdağ Mezarlığı, Adapazarı/SAKARYA
Genel Tanım: Adapazarı Kaynarca yolu üzerinde, Emirdağ Mezarlığının girişinde bulunan Osman İbn El Zeyd Türbesi 1967 yılında Adapazarı Belediyesi tarafından yaptırılmıştır. Türbe bir Cami mimarisinde yapılmış olup. binanın tüm aksamı betondur.

Adı: Karacaahmet Sultan Türbesi
Mülkiyeti: Paşalar K. Tüzel Kişiliği
Yapım Tarihi: Osmanlı Dönemi
Orijinal Kullanımı: Türbe
Tescil Kararı: 3562
Tescil Tarihi: 28.11.1993
Türü: Dinsel
Şimdiki Kullanımı: Türbe
Adres: Paşalar Köyü, Pamukova / SAKARYA

Genel Tanım: Cami ile bitişik olan türbede, Ahmet Sultan, eşi ve üç çocuğuna ait olduğu rivayet edilen beş adet mezar bulunmaktadır. Mezarların üzerine tabut şeklinde beton dökülmüştür. Mezarları çevreleyen türbenin duvarlarının alt kısmı taş ve yığma tuğladan karışık, üst kısmı ile tonozlu kısım ise tamamen yığma tuğladan yapılmıştır. Osmanlı mimarisi ile inşa edilen türbenin iç ve dış kısmında hiçbir süsleme unsuru yoktur. Yapının girişi doğu cepheden küçük kemerli bir kapı ile sağlanmıştır. Mezarların bulunduğu bölüme girmeden önce ahşap örgülü bir çit ile ziyaretçi kabul ve dua okuma yeri ayrılmıştır. Yapının üzeri kiremit çatı ile sonradan örülmüştür.