Hüsnü Gürsel (1925 – 2009)
Hüsnü Gürsel, 1925 yılında Adapazarı’nda doğdu. Eğitim hayatına Balıkesir Necati Bey Öğretmen Okulu’ndan mezun olarak başladı ve ilk olarak Kars Arpaçay’da ilkokul öğretmenliği yaptı. Daha sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’nün Resim Bölümü’nü tamamladı. Toplam 32 yıl boyunca Kastamonu, Trabzon, Sakarya ve Adapazarı’nda Köy Enstitüleri ve Öğretmen Okullarında resim öğretmenliği görevini yürüttü. Binlerce öğrenci yetiştirerek ülkeye önemli katkılar sağladı.

Fotoğraf Sanatına Katkıları
Öğretmenlik yaptığı yıllarda fotoğraf sanatı ile yoğun bir şekilde ilgilendi. Fotoğraf derslerini Sayın Şinasi Barutçu’dan aldı ve fotoğrafçılığa olan tutkusu hayatı boyunca devam etti. Adapazarı’nda fotoğraf dünyasının oluşmasında ve amatör heyecanın yeşermesinde baş mimar olarak kabul edildi. “Grup 5”, “Grup 2” ve “AFAK (Adapazarı Fotoğraf Amatörleri Kulübü)” gibi fotoğraf oluşumlarının önderliğinde vücut bulmasını sağladı.

Yurtiçinde ve yurtdışında pek çok sergi açtı ve çeşitli ödüller kazandı. Türk kültür ve sanat dünyasının önemli isimlerinden Vedat Nedim Tör’ün dikkatini çekti ve iltifatlarına mazhar oldu. Bu sayede Yapı Kredi Bankası sponsorluğunda Galatasaray Kazım Taşkent Sanat Galerisi’nde çok sayıda fotoğraf sergisi düzenledi. 1969-1976 yılları arasında aralıksız yayımlanan ve önemli bir bilgi kaynağı olan Meydan Larousse Büyük Lugat ve Ansiklopedisi’nin sayfalarını çektiği fotoğraflarla süsledi.

Hüsnü Gürsel, fotoğraf makinesini elinden hiç bırakmayan, titiz bir gezgindi. Anadolu’da uzun turlar yaparak ülkenin doğasını, köylülerini, çalışanlarını, derelerini, göllerini ve dağlarını fotoğrafladı. İnsan öğesini fotoğraflarında etkin bir şekilde kullandı ancak sadece insanı incelemekle sınırlı kalmadı. Fotoğraflarında her şey yerli yerindeydi; gereksiz öğeleri ayıklar, konuyu en yalın biçimde şekillendirirdi. Çalışmaları her zaman aynı titizlik ve düzende sürdü. 2000 yılında Koç Allianz’ın Türkiye Köprüleri isimli fotoğraf yarışmasına katılarak bir ödül daha kazandı.

Büyük merkezler dışında, Adapazarı-Sakarya gibi taşra ortamlarında fotoğrafı sırtlayan, ülkenin adsız kahramanlarından biri olarak tanındı. Türk fotoğraf tarihinde “doğrudan fotoğrafın bir eri olmaktan caymadan” yoluna devam etti ve “ithal akımlara düşmeden yerli” kaldı.

Ailesi ve Son Yılları
Hüsnü Gürsel, mesleğini ailesine de taşıdı ve iki evladını fotoğrafçılık alanına yönlendirdi. Oğlu Barbaros Gürsel, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nün başkanlığını yürüten bir doçentti. Diğer oğlu Fatih Gürsel ise profesyonel bir fotoğrafçıydı.

Hüsnü Gürsel, böbrek ve kalp yetmezliği nedeniyle 22 Nisan 2009 günü Adapazarı’nda hayatını kaybetti. Orhan Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından Emirdağ Mezarlığı’nda toprağa verildi. Cenaze törenine Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli, Fotoğraf Sanatçısı İbrahim Zaman, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabit Kalfagil katıldı. 

Hüsnü Gürsel, 50 yıllık fotoğraf geçmişi, Resim-İş öğretmeni olarak yetiştirdiği binlerce öğrenci ve sanata yaptığı eşsiz katkılarla, “hoş sedası hala süren bir abide” olarak anıldı.