Rektör Basın Açıklamaları

2022 – 2023 Akademik yılına başlamanın heyecanını hep birlikte yaşıyoruz. Kurulduğu günden itibaren yükseköğretimde fark yaratmak, Ülkemizde ve dünyada tanınır bir üniversite olmak hedefiyle yola çıkan üniversitemiz yarım asrı geçen bir zamandan beri bu heyecanını artarak sürdürmektedir.

Yükseköğretimde çok sayıda yeniliklere imza atan Sakarya Üniversitesi bu öncü rolü ile gurur verici bir geçmişe sahiptir. İnsanlığa değer katan, hayat boyu öğrenme becerilerine sahip girişimci bireyler yetiştirmek ve evrensel nitelikte bilgi, teknoloji ve toplumsal hizmet üretmek gibi temel bir misyona sahip Üniversitemiz inancım odur ki; öncü başarılarını ve bu misyonunu daha da üst seviyelere taşıyacaktır.

Alanında yetkin akademik kadromuz, bilişim temelli mükemmel kampüs altyapımız ve başarı ile sürdürdüğümüz öğrenim sistemimiz, öğrencilerimiz ve akademisyenlerimizin kendilerini gerçekleştirmeleri için güzel ortamlar sunmaktadır. Bu sayede elde edilen başarılar; öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz, çalışanlarımız, mezunlarımız ve tüm paydaşlarımız için gurur vesilesidir.

Bu başarılara yeni başarılar eklenmesi hizmetlerin sürdürülebilir olmasına bağlıdır. Üstlendiğimiz misyon ve vizyon çerçevesinde Sakarya Üniversitesi yönetimi olarak akademisyenlerimize, öğrencilerimize ve paydaşlarımıza sürdürülebilirliğin sağlanması için her türlü desteği sunmaya hazır olduğumuzu buradan paylaşıyoruz. Topluma hizmetin yanı sıra bilimsel araştırma etkinliklerindeki rolünü yıllardan beri başarıyla sürdüren Üniversitemiz TÜBİTAK veya Avrupa Birliği (AB) fonları tarafından desteklen projeleri bu yıl da öğretim üyelerimizin, araştırmacılarımızın ve öğrencilerimizin yoğun katkıları ile devam ettirecektir.

Sakarya Üniversitesi geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da pırıl pırıl gençler tarafından tercih edildi. Öğrencilerimiz şundan emin olsun ki; Sakarya Üniversitesi’nin yönetim anlayışı demokratik ve özgürlükçüdür. Bu anlayışla eğitim hayatınız boyunca kendi potansiyelinizin farkında olan, özgüveni yüksek, topluma ve çevreye karşı duyarlı, özgür düşünceli, bireysel ve sosyal sorumluluk sahibi aynı zamanda geleceğe güvenle bakan bireyler olarak yetiştirileceksiniz. Bu vesile ile Ailemize yeni katılan gençlerimize hoş geldiniz diyor, başarılı bir akademik yıl geçirmelerini diliyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle 2022-2023 akademik yılında da önemli başarılara imza atacağımıza yürekten inanıyor, Sakarya Üniversitesinin tüm mensuplarını ve paydaşlarımızı bu sürecin bir parçası olmaya davet ediyorum. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılına denk gelen bu dönemde başarılarla dolu bir akademik yıl diliyorum.

Rektör Prof. Dr. Hamza AL’ın İlk Basın Açıklaması

9 Temmuz 2022 tarih 31891 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kararname ile Sakarya Üniversitesine Rektör olarak atanan Prof. Dr. Hamza Al, gerçekleştirilen törenle görevi teslim aldı.

Rektör Prof. Dr. Hamza Al, ülkemizin köklü kurumlarından biri olan Sakarya Üniversitesine kendisini rektör olarak atayan Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını arz ederek söze başladı.

Prof. Dr. Hamza Al, konuşmasında süreçteki katkıları ve desteklerinden dolayı YÖK Başkanı ve üyelerine de teşekkür etti.

Rektör Hamza Al, “Sahip olduğumuz güçlü gelenek ve köklerimiz, kurumumuzu daha ileriye taşıyacaktır. Entelektüel sermayemizin kıymetini bilerek, eski rektörlerimiz, akademisyenlerimiz ve idari personelimizin bilgi ve tecrübelerinden yararlanmaya devam edeceğiz. Kurumumuzun her kademesinde çalışma barışını tesis ederek, uyum ve iş birliğini artırmaya özen göstereceğiz.” ifadelerini kullandı.

Temel önceliklerini aktaran Rektör Prof. Dr. Hamza Al hedeflerini şu şekilde sıraladı: Üniversitemiz kurumsal kimliğini geliştirmek ve güçlendirmek, Üniversitemizi akademisyenler ve öğrenciler tarafından daha fazla tercih edilebilir hale getirmek, Uluslararası akreditasyon kuruluşları tarafından akredite olan program sayısını artırmak, Üniversitemizin  uluslararası bilinirliğini artırmak, Kalite süreçlerini işlevsel kılmak, akademisyenlerin nitelikli yayın kapasitesini artırmak, proje kültürünü yaygınlaştırmak, Patent sayısını artırmak, Ülkemizin milli hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik projelerine katkı sağlamak, Tüm faaliyetlerde Sakarya Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, yerel basın, spor kulüpleri ve sanat camiası ile ortak hareket etmek, İlimizin marka şehir olma hedefine yönelik tüm katkıyı sunmak.”

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile iş birliklerini artırmanın da öncelikli hedeflerinden biri olduğuna değinen Rektör Prof. Dr. Al, “Kurumsal kimliklerimiz ayrı olsa da şehrimize ve ülkemize tek bir üniversite gibi hizmet edeceğimize inanıyorum.” dedi.

Rektör Hamza Al, geçmişten günümüze Sakarya Üniversitesine katkı sağlayan başta tüm rektörler olmak üzere yöneticilere, akademik ve idari personele ve bu süreçte çaba gösteren dostlarına teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Dört yıl önce Sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle atandım Sakarya Üniversitesi Rektörlük görevini bugün (9 Temmuz 2022) itibari tamamlamış bulunmaktayım. Bu onurlu görevi için beni layık gören Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz eder, Yükseköğretim Kurulu başkanımız ve YÖK üyelerine destekler için teşekkür ederim. Rektörlüğe yeni atanan Prof.Dr. Hamza Al’a başarılar dilerim.  

SAÜ rektörlük görevinin sorumluluğunu hakkıyla yerine getirmek için üst yönetimdeki arkadaşlarımla elimizden gelenin en iyisini yapma gayretinde olduk. Yeni başvuru döneminde de “hakkımızda ve Üniversitemiz hakkında hayırlısı” için dua ettik.

Sayın cumhurbaşkanımızın yeni atama kararı ile görevimizi tamamlamış olduk. “Yöneticiler geçicidir, önemli olan kurumsal sürekliliktir” anlayışı ile kurumsal hafızayı kuvvetlendirdik,  sürekliliği önemsedik ve yenilikleri bünyemizdeki kattık. Sakarya Üniversitesi gibi kurumsal bir yapıda daha iyi ulaşma hedefiyle yola almış olmanın gururunu yaşıyorum.

İlgili kamuoyu ile sürekli paylaştığımız gibi üniversite fonksiyonun tamamında kimi tarihi rekorlar olmak üzere iyileştirmelere liderlik ettik. Eğitim alanındaki yeniliklerle SAÜ’nün öncülük ettiği bileşenlerdeki yerini sağlamlaştırdık. Esnek ve dinamik eğitim felsefe ile yeni modüller üzerinde her öğrencimizin hayallerinin gerçekleşmesi için azami derecede destekledik. Araştırma fonksiyonun tüm bileşenlerinde tarihi sıçramalar yaptık. Şehirle ve sektörle entegrasyonu sağlayıcı faaliyetlerimizi arttırdık. Şehrin en önemli markasını Dünya çapında saygın bir eğitim kurumu olarak yerini iyileştirmesini sağladık.

Her iyileşmeyi ortak başarı olarak gördük. 4 yıl süreyle birlikte yol yürüdüğümüz tüm akademisyenlerimize ve ideal personelimize yürekten teşekkür ediyorum. Varsa eksiklikler üst yönetici olarak sahipleniyorum. Arkadaşlarımdan helallik diliyorum, varsa hakkım helal olsun diyorum.

Şimdi üniversitemizin tüm fonksiyonlarında daha iyi ulaşması için dua vaktidir. Katkı sunma çabamı şimdi bir öğretim üyesi olarak sürdürme vaktidir. Üniversitemize nice başarılı yıllar diliyorum.

Sakarya Üniversitesi’nin köklü bir üniversite olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Fatih Savaşan:  dokuz (9) yıldır Sakarya Üniversitesi’ndeyim. Bu camiayı yakından tanıyorum. Üniversitemizi daha da ileriye götürmek için çalışacağım. Allah muvaffak etsin. Bu görevde şahsıma tevdi eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a YÖK Başkanımız Prof.Dr. Yekta Saraç’a YÖK üyelerimize ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Geçici Rektörlük görevini yürüten Sayın Prof.Dr. Mehmet Ali Yalçın’a katkılarından dolayı teşekkür ediyorum dedi.

Prof.Dr. Fatih Savaşan konuşmasının devamında, bence SAÜ’nün bir ruhu var. Nevzat Kor ve Sabahattin Zaim hocalar bu ruhun, bu idealizmin mücessem halleridir. Genç ve kaliteli akademisyen yapısı ve Sakarya şehri ile bütünleşmiş yapısıyla Üniversitemiz üniversiteler arasında kendine saygın bir yer edinmiştir. Bize düşen enerjisi olan akademisyenleri ve akademik birimleri desteklemektir ifadelerini kullandı. Görev değişiminin kurumu daha ileriye götürme çabasının bir evresi olduğunu kaydeden Rektör, ilk gününden itibaren üniversitemizin gelişmesine katkı sağlayan hocalarımıza ve idari personelimize teşekkür ederim.

Liyakat esaslı ve istişareye önem veren bir idari mekanizma ile yeni Türkiye idealini en fazla desteği vermeye çalışacağız şeklinde konuştu. YÖK’ün politika oluşum süreçlerine katkı vereceklerini belirten Rektör, oluşan politikaların bize düşen kısmını azami gayretle yerine getireceğiz dedi. Bize düşen tek şey tevazu ve tüm paydaşların görüşlerini dikkate almak şehrimizin markalarından birini daha ileri taşımaktır. Allah yardımcınız olsun hayırlı hizmetler üretebilmeyi nasip etsin ve Sakarya Üniversitesi’ni daha ileriye taşıma çabası içinde bizlere istikamet üzere olmayı nasip etsin diye konuştu.

Prof.Dr. Muzaffer Elmas Üniversitemizde görev yapan tüm akademik ve idari personelimize sağladıkları katkılardan dolayı çok teşekkür ediyorum. Paydaşlarımız ile çok ciddi çalışmalar yürüttük. Herkese tekrar tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. Biz görev yaptığımız süre boyunca hep iyi düşündük, iyiliğin iyilikle geçeceğini düşünerek her zaman ilerlemeyi hedefledik. Pek çok zorlukla karşılaştık 28 Şubat döneminde rektörlük seçimlerinde çeşitli zorluklarla karşılaştık samimi olarak söylüyorum o dönemlerde gerçekten çok yoruldum. Bize atılan iftiralar beni çok yordu. Gerilimden faydalanan insanlar ve biz üniversitemizde bu gerilim ortamını tamamen kaldırdık. Sükunet içerisinde kurum motivasyonunu korumaya çalıştık. Bireysel olarak karşılaştığımız zorlukları hiçbir zaman kurum içerisine yansıtmadık ailemin bu konudaki katkısı göz ardı edemem. Zorlu süreçlerde bana büyük motivasyon sağladı dedi.

Prof.Dr. Muzaffer Elmas konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi. Bu görevde desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Başkanımıza, bakanlarımıza, milletvekillerimize buradan şükranlarımı iletiyorum. Bugün içimde hem bir burukluk hem de bir motivasyon var. İkisi de bir arada aslında bu benim için gurur verici buradan aldığımız motivasyon ve güç ile yeni görevimde de güzel işler yapmaya çalışacağız. Sakarya Üniversitesi benim için her zaman güç ve motivasyon kaynağı olacaktır. Burada bulunan, bulunmayan herkese şükranlarımı sunuyorum. Hakkınızı helal edin dedi. 

“Üniversiteler Özgürlüğün Merkezidir”

Rektörlük görevini devralan Prof.Dr. Muzaffer Elmas, sekiz yıl birlikte görev yaptığı Rektör Mehmet Durman’dan bugün bayrağı devre almanın onur ve mutluluğunu yaşadığını söyledi. Üniversitenin, bölge ve ülkenin sorunlarını çözmedeki duyarlılığını artırarak devam etmeyeceğini belirten Rektör bu konularda ilgili kuruluşlarla ortak projeler hazırlayıp çözümler üretmek, teknoparkı daha etkin hale getirerek üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek, sanayi bölgeleri ve KOBİ firmaları ile işbirliğini artırmaya yönelik Sakarya Üniversitesi bilgi transfer ofisinin hayata geçmesi ile Ar-Ge çalışmaları ve topluma hizmet sağlamak öncelikli hizmetlerimiz arasında yer alıyor diye konuştu. Üniversite’nin yüksek öğretim alanında yaptığı ataklarla son yıllarda ülkenin önde gelen Helen yenilikçi eğitim kurumlardan birisi haline geldiğini de vurgulayan Rektör, Üniversitenin bu alanda kilidi alıp rolünü geliştirerek sürdürmesinin herkesin ortak beklentisi olduğunu ifade etti.

Prof.Dr. Muzaffer Elmas’a cübbesini eski Rektör Prof.Dr. Mehmet Durman giydirdi.  Elmas rektörlük süresince Üniversiteye yaptığı katkılardan dolayı Durman’a plaket verdi.

Prof.Dr. Mehmet Durman görev süresince çok yoğun çalıştıklarını çok güzel işler yaptıklarını belirtti. Rektörlük görevi süresince iki anı unutamayacağını belirtti. Büyük mutluluk duyduğum  ama herhalde unutamayacağım anılardan biri 2002 yılından itibaren üzerinde çalıştığımız ulusal Kalite Ödülü’nü aldığımızda yaşadığımız mutluluktur bu ödül bütün akademik ve idari personelin özverili çalışmalarını ile elde ettiği dünyada örnek olan bir ödüldü bu anı hiç unutamayacağım bir de bu anı hiç unutamayacağım çünkü başlanılan yollar bir yerde sona eriyor Bu görevde çok güzel şeyler yaptığımızı düşünüyorum sonuçta her yolun bir sonu var ve bu sonun nasıl olduğu önemli geldim bugün itibari ile büyük bir mutluluk ve huzurla görevimden ayrılıyorum dolayısıyla bu onu ana unutmam mümkün değil dedi.

Sakarya Üniversitesi’nde sekiz (8) yıl Rektör görevini yürüten Prof.Dr. İsmail Çallı, düzenlenen törenle görevini yeni rektör Prof.Dr. Mehmet Durman’a devretti. Esentepe Kampüsü Süleyman Demirel Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen devir teslim töreni üniversite personelin katılımı ile gerçekleşti.  Törende söz alan konuşmacılar eski Rektör İsmail Çallı’yı başarılı çalışmalarından dolayı kutladılar. Eski Rektörü Prof.Dr. İsmail Çallı sekiz (8) yıl önce göreve geldiğinde dağınık bir şekilde eğitim ve öğretim yapan üniversiteyi tek bir kampüs altında toplayarak, başarıdan başarıya koşan bir üniversite haline getirmekten dolayı mutlu olduğunu söyledi.  Üniversitesi Senatosu adına Rektör Yardımcısı Prof. Vahdettin Sevinç tarafından plaket taktimi sonrasında tören Prof.Dr. İsmail ÇALLI’nın yeni rektör Mehmet Durman’a Rektör cübbesini giydirmesi ile sona erdi.

İlk toplantısını 8 Ocak 1993 tarihinde yaptığı basın toplantısının ikincisini 28 Nisan 1993 günü gerçekleştirdi. Basın toplantısında, göreve başladığı 25 Kasım 1992 tarihinden bu yana ikinci atamanın Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığına yapıldığını belirterek, yeni Dekan İTÜ Matematik Profesörü Sayın Fethi Çallıalp’i takdim etti.

Öğretim; Rektör öğretim faaliyetleri konusunda bilgi vererek, yaz yarıyılının Mühendislik Fakültesi ile Sakarya Meslek Yüksekokulu’nda (bazı programları 1 Şubat 1993’te) 22 Şubat 1993 tarihinde, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda ise 18 Ocak 1993 tarihte başladığını; toplam 3037 öğrenci sayısına karşılık, eğitim elemanlarının sayısını 194, idari personel sayısının 159 olduğunu belirtti.

1993-1994 öğretim yılında Üniversiteye alınacak öğrenci sayıları hakkında da bilgi vererek; Mühendislik Fakültesi’nin 5 bölümüne 60’ar öğrenci, Sakarya Meslek Yüksekokulu’nun gündüz öğretimi yapılan 6 programına 60’ar, 2 programına 30’ar, 2 programına ise 20’şer öğrenci; gece öğretimi yapılan 6 programına 50’şer, 2 programına ise 30’ar öğrenci, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’na ebelik programına ise 30 öğrenci alınacağını söyledi. İlk defa önümüzdeki öğretim yılında öğrenci alacak Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümüne 30, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat ve İşletme bölümlerini 30’ar, İlahiyat Fakültesi’ne ise 30 öğrenci alacağını belirtti.

Üniversite-Sanayi; Rektörün işaret ettiği diğer bir gelişme ise Koç Grubu ile yapılan toplantıydı: Koç grubunu temsilen Otoyol, Otosan, Demirdöküm ve Döktaş yetkililerinin katıldığı toplantıya, kendisi dışardan Rektör yardımcısı Prof.Dr. Fevzi Yılmaz, Mühendislik Fakültesi dekanı Prof.Dr. Necati Ağıralioğlu ve Sakarya Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Gültekin Yıldız’ın katıldıklarınım SAÜ Koç İşbirliği protokolünün yakında Sayın Rahmi Koç ile bir araya gelip imza alınacağını belirtti. Ayrıca şimdiye kadar öğretim faaliyeti çerçevesinde sürdürülen işbirliğinin araştırma faaliyetlerini de kapsayacağını vurguladı.

Araştırma; Rektör, araştırma faaliyetleri konusunda da; TÜBİTAK ve DPT destekli bir çoğu teknolojik geliştirmeye yönelik projenin bir kısmının sonuçlanma aşamasına geldiğini; Prof.Dr. Fevzi Yılmaz, Yrd.Doç.Dr. Cuma Bindal ve Yüksek Mühendis Uğur Şen tarafından yürütülen 4140 Palet Çelikleri Projesi’nin ise bitirilerek 10 Mart 1993 tarihinde 1010. Tank Palet Fabrikası Müdürlüğü’ne teslim edildiğini belirtti.

Bütçe; Üniversitenin Bütçe ve Mali işlerinin İTÜ Bütçe Dairesi Başkanı Necla Öztürk ve ekibi tarafından yürüttüğünü ifade eden Rektör bütçe görüşmeleri için 2-3 Mart günlerinde bir heyet olarak Ankara’ya gittiklerini söyledi. Bütçe görüşmelerinin Maliye Bakanındaki bölümüne Sakarya Milletvekili Nevzat Ercan’ın da katıldığını belirten Rektör ek bütçenin Maliye Bakanlığı, DPT ve YÖK yetkilileri tarafından makul karşılandığı üzerinde durarak; toplam bütçenin 335.5 milyar TL olduğunu belirtti. Personel harcamaları 247.1 milyar, cari harcamalar 24 milyar, transfer harcamaları içinde 61 milyar TL teklif edilmiştir dedi. Yatırım harcamaları kalemindeki Kampüs inşaat için mevcut 4 milyarlık bütçe ilaveten 7 milyar liralık ek bütçe talep edildiğini ifade ederek;  Üniversitenin alt yapısı için 5 milyar, Etüt-Proje için 500 milyon, makine-tesisat için 7,5 milyar, büyük onarım için 2 milyar, Rektörlük binası inşaat içinde 1 milyar TL teklif edildiğini belirtmiştir.

Ankara’da Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü yetkilileri ile Adapazarı’na bir öğrenci yurdu yapılması konusunu görüştüğünü söyleyen Rektör, yetkilerin 1993 programına 3,5 milyar lira konulduğunu, Adapazarlıların bir yer vermesi halde hemen inşaata başlanabileceğini ifade ettiğini söyledi.

Kampüs: Kampüsle ilgili çalışmaların tarihçesi verildiği toplantının bu bölümünde şunları söyledi. Sakarya D.M.M. Akademisi’nin geliş girişimi ile 1976 yılında başlayan istimlak çalışmalarının 1980 yılında tamamlandığını, 2100 dönümlük arazi üzerinde, DPT tarafından belirlenen 85.293 m2 inşaat alanı esas alınarak ihale edilen Etüt-Proje çalışmalarının 1982 yılında tamamlanarak Bayındırlık Bakanlığına teslim edildiğini; kampüs projesinin ilk uygulamasına ise 1990 yılında, 6 milyar TL tutarındaki ilk ihale çerçevesinde, taban alanı 800 m² ve toplam inşaat alanı 3200 m2 olan 4 katlı binanın yapımı ile başlandığını belirten Rektör bundan sonraki çalışmalarını, Sakarya Üniversitesi Yapı İşleri Teknik Daire Başkanı tarafından yürütüleceğini belirterek, mütahitle yapılan iş programına göre,  Üniversitenin bu yıl içerisinde, toplam 6400 m² alanı haiz 2 adet binaya kavuşacağını ifade etmiştir.

Rektör Prof.Dr. Ramazan Evren basın toplantısının son bölümünde ise Sakarya Üniversitesi’nin her yıl 500 öğrencinin katılmayı büyüyerek önümüzdeki on yılda 10 bin öğrenci kapasitesine ulaşması için fiziki yatırımlarını hızla gerçekleştirilmek zorunda olduğunu, bunun içinde kamu desteğinin şart olduğu görüşüne dile getirdi. Bu amaçla 19-21 Mayıs tarihleri de Üniversitemizi halka açmak ve geniş bir tanıtım kampanyası başlatmayı planlamaktayız dedi.