Sanatçı Tanıtım Kartı Sahipleri
SOKÜM sanatçı tartı sahibi Bağdagül Kadriye ATAN, 1973 yılında Adapazarı’nda doğmuştur. Adapazarı Kız Meslek Lisesi El Sanatları Bölümü’ nden mezun olan ATAN, iki yıl Hattat Muhlis Uslu’dan Rika, Nesih, Sülüs dersleri almıştır. Daha sonrasında kariyerinin bir döneminde Hattat Mehmet Memiş’le de çalışmıştır. 1999-2000 yıllarında Ebruzen Hikmet Barutçugil’den klasik dönem Ebru eğitimi almış, 2000 yılında Semih İrteş ve Mamure Öz’den tezhip sanatını öğrenmiştir. Milli Saraylar Türk Tezyini Sanatları Eğitim Merkezi’nde Dürdane Ünver Hoca’dan Kaatı Sanatı eğitimini de alarak Ebru- Kat’ ı sanat icra dalında bugüne kadar 20’nin üzerinde karma sergiye katılmıştır. Türk ve yabancı birçok özel koleksiyonda eserleri bulunan Bağdagül Kadriye ATAN çalışmalarına, sahibi olduğu Bağdagül Sanatevi’nde, Sakarya’da devam etmektedir.
Büşra Altmışdört, 1985 yılında Sakarya’da doğdu. Anadolu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 2010 yılında Şükran Aydın ve Mahmut Peşteli’den dersler alarak ebru sanatıyla uğraşmaya başladı. Aynı zamanda Sacit Açıkgözoğlu’ndan geleneksel cilt, Nilüfer Kurfeyz’den tezhip dersleri de aldı. Çeşitli sergilerde eserleri sergilendi ve İSMEK Sanat Yarışması’nda sergileme ödülü aldı. Halen Savaş Çevik ile hat meşk eden ve Sakarya Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde ebru dersleri veren Altmışdört, kendi atölyesinde de çalışmalarını sürdürmektedir.
SOKÜM sanatçı tartı sahibi halk şairi Dursun Yelken,1961 yılında Sakarya’ nın Hendek ilçesinde dünyaya gelmiştir. İlkokulu Güldibi Köyü İlkokulu’nda, ortaokulu Hendek’te, liseyide dışarıdan imtihanlara girerek bitirmiştir. Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu olarak eğitimini tamamlamıştır. Hukuk bürosunda kâtiplik yaparak, emekli olduktan sonra Sakarya’da Orhun Kitabevi adıyla bir yayınevi kurmuştur.
Erdal Dursun (Ozan Çileli), 1970 yılında Artvin Şavşat Şartület (şimdiki adı Çamlıca) köyünde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu Şavşat’ta okudu. Sakarya Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Yazılım bölümünü bitirdi. 2008 yılında geçirdiği bir operasyon ile sol ses telini, sesinin %60’ını kaybeder. Bundan sonra yazdığı şiirlerinde “Çileli” mahlasını kullanmaya başlar. Şiirlerinde genelde toplumsal taşlama, sevgi, hasret ve gurbet konularını işleyen DURSUN, şiir yazmaya hala devam etmektedir. Sakarya Şairler ve Yazarlar Derneği’ nde bilgisayar yazılım görevini yürüten şair, kendi kurduğu bilgisayar ve gıda şirketlerini işletmektedir.
SOKÜM sanatçı tanıtma kartı sahibi Hanifi BEREKET 1966 yılında doğmuştur. Genç yaşlarda bu sanatı öğrenmek için İstanbul’ a giden Hanifi BEREKET Rum ve Ermeni ustalardan ahşap oyma sanatını öğrenmiştir. Sektörel daralma ve yetiştirilecek genç nesil olmaması sebebiyle eşinin yardımıyla geçimini de sağladığı ahşap boyama sanatını Sakarya açmış olduğu butik atölyesinde devam ettirmektedir.
Sakarya’da yaşayan yorgancılık sanatının tanınmasında ve gelişmesinde çok önemli bir rol üstlenen Hasan Kar, 1943 yılında Trabzon ilinin, Maçka ilçesine bağlı Ormanüstü köyünde doğmuştur. On dört yaşındayken Adapazarı’na gelmiş akrabası yorgancı Ali Yazıcı’nın dükkanında çırak olarak işe başlamış, daha sonra farklı ustaların yanında da çalışarak mesleğin inceliklerini öğrenmiştir. 1973 yılında Adapazarı’nda açtığı dükkanında uzun yıllar boyunca pek çok yorgancının yetişmesine de imkan tanımıştır. Hasan Kar, yorgan modelleri oluşturma konusunda özel bir çaba sarf etmiştir. Öncelikle geçmişten günümüze yapılagelen ve sıradanlaşan modeller dışında yorgancılığa yeni bir vizyon katarak farklı
modeller kazandırmaya özen gösteren bir yorgan desinatörüdür. Hasan Kar, kendi tasarımı olan yorgan modellerini 1985, 1986 ve 1995 yıllarında hazırlamış olduğu kataloglarla geleceğe aktarmıştır. Günümüzde yorgancıların büyük bir kısmı onun kataloglarında yer alan yorgan modellerini bilmekte ve bu motifleri yorganlarında kullanmaktadır. Tespit edebildiğimiz kadarıyla tek bir ustaya ait modellerden oluşan başka bir katalog, daha önceki yıllarda ve Hasan Kar’ın çalışmasından sonraki dönemde de yayımlanmadığı için bu üç katalog bu yönüyle ilk olma özelliği göstermektedir. Hasan Kar, ilerleyen yaşına ve sağlık sorunlarına rağmen mesleğini halen ilk günkü heyecanıyla yapmakta, yeni yorgan modelleri
tasarlama konusundaki çalışmalarına da devam etmektedir. (Bu metin, Folklor Araştırmacısı Suzan BİNGÖL makalesinin özet bölümünden alınmıştır).
Hasan KAR, kendine has desenlerden oluşan yorgan modelleri üretme konusunda uzun yıllar süren ciddi çalışmalar yaptı. Bu çalışmalarını da üç katalog hazırlayarak geleceğe aktardı. Geometrik motifleri, her türde çiçek motifini, Osmanlı dönemi kumaşlarındaki desenlerden de esinlenerek yaptığı motifler ile lale ve karanfil motiflerini yorgan üzerinde uygulanabilecek forma dönüştürerek kullandı. Ülkemizde yorgancıların mesleğini icra edenlerin büyük bölümü günümüzde Hasan KAR’ın kataloglarını kullanmaktadır. Bu kataloglarda yorgan modellerinin fotoğraflarının yanı sıra çizim kılavuzları da bulunmakta bu da yorgancıların çalışmalarında kolaylık sağlamaktadır. Hasan KAR, birçok ilimize yorgancılık kurslarında kullanılmak üzere kataloglarını gönderdi. Hasan Kar’ın kataloglarında yayımlamış olduğu yaklaşık 100 (yüz) adet yorgan modeliyle bu alanda önemli ve unutulmaz bir hizmeti bulunmaktadır. Onun kataloglarında ki yorgan modelleri yorgan ustaları tarafından kullanılarak geleceğe aktarılan mirasımız olarak kalacaktır.
Hasan KAR’a Sakarya Valiliği tarafından bu sanata yapmış olduğu katkılardan dolayı teşekkür belgesi verildi. Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odası 2008 yılında kendisini “Yılın Esnaf ve Sanatkarı” seçti. Çok sayıda yerel ve ulusal basın kuruluşu Hasan KAR ile röportaj yapmıştır.
Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Suzan BİNGÖL tarafından yazılan “Yorgana Sarılan Bir Ömür: Yorgancı Hasan Kar’ın Yaşam Öyküsü” adlı esere 10. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi 11-14 Aralık 2023- Ankara Bildiriler Kitabı’ndan erişebilirsiniz.
2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığından “Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Sanatçı Tanıtma Kartı” aldı. Çok sayıda ulusal/uluslararası etkinliğe katılmış mesleğinin ve ilimizin tanıtımına katkı sağlamıştır. Hasan Kar, ilerleyen yaşına rağmen mesleğini büyük bir sevgiyle yapmaya devam etmektedir.
Kaynakça:
Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
SOKÜM sanatçı tanıtma kartı sahibi İsmail YILDIZ, 1978’de Sakarya’da doğdu. Babası Sami YILDIZ’ dan ahşap kaşık sanatını öğrenmiştir. İsmail YILDIZ 1994 yılından beri Sakarya’ın merkezine 82 km, Taraklı ilçesine 14 km uzaklıkta olan Alballar Köyü’nde bu sanatı icra etmekte ve geçimini bu sanattan sağlamaktadır.
Kaynakça:
http://www.turkiyeninustalari.org/tr/ustalar/kasik/ismail-yildiz
1947 yılında Taraklı İlçesi’nin Alballar Köyü’nde doğdu ve hala aynı köyde yaşamaya devam etmektedir. Baba mesleği olan kaşıkçılığı yaklaşık altmış yıldır severek yapmaktadır. Kaşık yapımında şimşir ağacının kerestesini kullanan Özşahin yine bu ağaçtan şimşir tarak da yapmaktadır. Sabri Özşahin, ürettiği kaşık ve tarakları yurt içinde pek çok ilimize ayrıca yurt dışına da göndermektedir. Sabri Özşahin, 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığından “Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Sanatçı Tanıtma Kartı” almıştır. Mesleğini hala severek yapmakta çok sayıda ulusal/uluslararası fuara ve festivale katılarak mesleğinin ve ilimizin tanıtımına katkı sağlamaya devam etmektedir.
Kaynakça:
Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Doç. Dr. Mehmet Memiş, 1960 yılında Çorum’da doğdu. 1984 yılında Selçuk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra öğretmenliğe başladı. Konyalı Hattat Hüseyin Öksüz’den (Konevî) almaya başladığı hat derslerine Hattat Hasan Çelebi ile devam etti. Talik ve divanî yazılarını Prof. Dr. Ali Alparslan’dan meşk etti. 1992 yılında Hattat Hüseyin Konevî’den sülüs – nesih dalında icazet aldı. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı’nda yüksek lisans yapan Memiş, doktorasını aynı enstitünün Türk – İslam Sanatları Tarihi Bilim Dalı’nda 1998 yılında tamamladı. 2015 yılında doçent unvanını alan Memiş, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde bir dönem hat sanatı dersleri vermiştir. Yurt içi ve yurt dışında çok sayıda ortak sergiye katılmış, çoğu uluslararası olmak üzere yirmi beşe yakın kişisel sergi açmıştır. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümün’ de görevine devam etmektedir.
SOKÜM sanatçı tartı sahibi halk şairi Yanık Ozan mahlaslı Muhammed Avcı, 1955’de Artvin- Şavşat’ta doğdu. Sırasıyla Trabzon, Samsun, Artvin ve Sakarya’da öğretmenlik yaptı. Emekliye ayrılıp hayatını Adapazarı’nda sürdürmektedir. Evli ve beş çocuk babasıdır.
Nurbanu Çolak,1989 yılında Sakarya’da doğdu. Sakarya Üniversitesi, Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü mezunudur. Ebru sanatı ile Ahmet Sacit Açıkgözoğlu sayesinde tanıştı. 2014 yılında Şükran Aydın ile ebru sanatı eğitimine başlamıştır. Çeşitli karma sergilere katılan sanatçı, Sakarya Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda Ebru dersleri vermektedir. Kendi atölyesinde de öğrenciler yetiştirmekte ve Mahmut Peşteli ile ebru eğitimine devam devam ederek çalışmalarını sürdürmektedir.
1947 yılında Taraklı İlçesi’nin Alballar Köyü’nde doğdu ve hala aynı köyde yaşamaya devam etmektedir. Baba mesleği olan kaşıkçılığı yaklaşık altmış yıldır severek yapmaktadır. Kaşık yapımında şimşir ağacının kerestesini kullanan Özşahin yine bu ağaçtan şimşir tarak da yapmaktadır. Sabri Özşahin, ürettiği kaşık ve tarakları yurt içinde pek çok ilimize ayrıca yurt dışına da göndermektedir. Sabri Özşahin, 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığından “Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Sanatçı Tanıtma Kartı” almıştır. Mesleğini hala severek yapmakta çok sayıda ulusal/uluslararası fuara ve festivale katılarak mesleğinin ve ilimizin tanıtımına katkı sağlamaya devam etmektedir.
Kaynakça:
Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Sami YILDIZ 1942 yılında Sakarya’ da doğdu. Orta Asya’ dan göç eden dedelerinden süre gelen ahşap kaşık sanatını babasından öğrendiği gibi oğluna öğreterek de bu geleneğe devam etti. 1955 yılından beri ahşap kaşık sanatını icra eden Sami YILDIZ aynı zamanda bu sanat ile geçimini sağlamaktadır. Kendi gibi SOKÜM Sanatçı Tanıtma kartı olan oğlu İsmail Yıldız ile Taraklı ilçesinin Albalar Köyünde yaşamaktadır.
Sakarya Milli Eğitim Müdürlüğü Youtube sayfasında aktif olarak ‘Masal Saati’ içeriğiyle meddahlık geleneğini çocuklara aktaran Seçkin Bayramoğlu Kültür Bakanlığı SÖKÜM geleneksel tiyatro sanatçısıdır.Adapazarı Sosyal Gelişim Merkez’nde Karagöz atölyesi eğitmenliği yapmaktadır.
Sakarya Milli Eğitim Müdürlüğü Youtube sayfasında aktif olarak ‘Masal Saati’ içeriğiyle meddahlık geleneğini çocuklara aktaran Seçkin Bayramoğlu Kültür Bakanlığı SÖKÜM geleneksel tiyatro sanatçısıdır.Adapazarı Sosyal Gelişim Merkez’nde Karagöz atölyesi eğitmenliği yapmaktadır.
SOKÜM sanatçı tartı sahibi Sıddı Zübeyde Atan 1998 yılından beri icra ettiği Ebru- Tezhip sanatıyla birçok başarılara imza atmıştır. ’41 Besmele Ebru’ sergisini, Beyoğlu Sanat Galerisi’nde sanarseverlerin beğenisine sunan Sıddı Zübeyde Atan Bülbül ” New York Turkish Cultural Center’da da izlenime sunulan eserlerin, klâsik dönem ebru sanatında akkase tekniğiyle hazırlandığı ve sergideki eserlerin ebru sanatı ile hat sanatının uyumunu yansıttığını” belirtmiştir. Zübeyde Hanım sanatçı kişiliğinin dışında Sakarya’ da YÖÇEYDER’ de(Yetim ve Öksüz Çocuklar Yardım Derneği) aktif olarak çalışmalar yürütrmektedir. Bağdagül Sanat evinde kardeşi Bağdagül Kadriye Atan ile birlikte Sakarya’ da ilk geleneksel sanatevini kurmuşlardır. Ebru, hüsn-ü hat, tezhib, güzel sanatlar fakültelerine hazırlayıcı resim kurslarının yanı sıra, hobi gruplarına da ahşap boyama, dekoratif mum yapımı, cam boyama, takı tasarımı ve rölyef kurslarını sürdürmektedirler. İki çocuk annesi olan Sıddı Zübeyde Atan Bülbül Sakarya’ da yaşamakta ve Bağdagül Sanatevi’ nde çalışmalarını sürdürmektedir.