Cemalettin Vural (Boksör Cemal)


Cemalettin Vural 1922 yılında Adapazarı’nda doğmuştur. Babası Mustafa Vural, Batum’dan Artvin’e yerleşen, Kurtuluş Savaşı’nda milislere katılarak savaşarak Adapazarı’na kadar gelen bir göçmendir. Orhan Camii civarında Kolağası Sokak’ta ikamet etmiştir. 1946 yılında Hatice Nurhan Bayrak ile evlenmiş ve üç çocuk sahibi olmuştur. Vural, üç erkek kardeşin ortancasıdır. Ağabeyi Nurettin Vural günümüzde Akhisarspor’un teknik direktörlüğünü yapan Yılmaz Vural’ın babasıdır.

Vural çocukluğundan itibaren sanatla ilgilenmiştir. Henüz ortaokul dönemindeyken resim alanında ödüller almıştır. Hayatı boyunca da resim ve tabela yaparak çalışmış, geçimini bu yolla sağlamıştır.

Vural’ın hakkında anlatılanlar kendisinin özgür ruhlu bir birey olduğuna işaret etmektedir. Adapazarı’nın eski tabela ustalarından Ali Kayhan Piliççi, Vural’ın hem sanatının iyi olduğunu hem de giyiminin oldukça modaya uygun olduğunu ifade etmektedir (Ali Kayhan Piliççi, Kişisel İletişim, 7 Aralık 2019). Vural, ailesine aktardığına göre Zirai Donatım Fabrikası’nda ressam kadrosunda en yüksek ücreti almasına rağmen kısa süreli çalışmış ve Karaağaç semtinde kendi dükkânını açmıştır. 1963 yılına kadar burada tabelacılık yaptıktan sonra çocuklarının eğitimi için İstanbul, Kadıköy’e yerleşmiştir.

Kadıköy’e yerleştikten sonra tabelacılık işine devam etmiştir. İstanbul’dayken doktor levhaları, apartman isimlikleri, reklam panoları ve dükkân isimlikleri yazmıştır. Özellikle altın varak kullanılarak yazdığı levhalarda maharetli olduğu bilinmektedir.

Vural’ın sanata olan ilgisinin yanı sıra spora olan ilgisi ayrıca ele alınabilir. Vural, Adapazarı Halkevi’nde boks dersleri vermiştir. Belirli zamanlarda kendi imkânlarıyla hazırladığı ringde boks maçları yaptırmıştır. Bu noktada hem eğitmenliği hem de hakemliği ortaya çıkmaktadır. Halk Evi’nde gerçekleştirilen boks maçlarında seyirciler bu maçlara yoğun ilgi göstermişlerdir. Çevresi tarafından Boksör Cemal lâkabıyla anılan Vural, 86 yaşına kadar aktif olarak çalışmıştır (Ayten Orhan, Kişisel İletişim, 20 Şubat 2020).

Kaynak:

Ali Yıldırım, Görsel İletişim Tasarımında Vernaküler Tipografi ve Sakarya Örneği, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya 2020.

Ertürk, M. (2021). Halk Resminden Grafik Tasarıma Numan Ballıca ve Adapazarı’nda Yetiştirdikleri. Milli Folklor 17(130).