Sakaryaspor Tarihi

Sakaryaspor

1954 yılında il olan ve kendi bağımsız spor organizasyonlarını gerçekleştiren Sakarya İl’inde o dönemlerde, futbol amatör olarak devam ediyordu. Sakarya’da, profesyonel ligin öncülüğünü Ethem Boran yapmıştır. Ethem Boran ve kendisi gibi konuya ilgi duyan Av. Ali Necdet Güven’in girişimleri, kısa zamanda Adapazarı’nda teşvik gördü ve hemen yasal işlemlere başlanarak, profesyonel kulüp kurma girişimlerine başlanıldı. Ada Gençlik, İdmanyurdu, Güneşspor ve Gençlerbirliği kulüplerine yapılan birleşme teklifi kabul edildi. Böylece, Sakaryaspor Kulübü’nün kuruluşu için ilk adım atılmış oldu. Sakaryaspor’un profesyonelliği kabul edildiğinde, tarih 17 Haziran 1965’ti.  İlk amblemi “futbol topu üzerinde iki adet S harfleri ve 1965” dir. 1987 yılında dönemin kulüp başkanı Erkal Etçioğlu tarafından tasarımı yaptırılan ve hâlen kullanılan amblemi ise “Sakarya Nehri‘nin S harfini andırarak kıvrılarak Sakarya Köprüsü’nün altından akması ve iki yakayı yeşil ve siyah renklerle boyaması” figürüdür.

İlk başkanı Ethem Boran, ilk teknik direktörü ve aynı zamanda takımın kalecisi ve kaptanı, kulübün kuruluşunda da önemli pay sahibi olan Fikret Aldinç’tir. Sakaryaspor kendi sahasındaki ilk resmî lig maçını 1965-66 sezonunda Mersin İdman Yurdu ile oynamış, maçın son dakikalarında teknik direktör/kaleci Fikret Aldinç’in penaltı golü ile 1-0’lık skorla sahasındaki ilk resmî golünü atmış, tarihindeki ilk resmî galibiyetini almıştır.

Yeşil-Siyah renkler sembol olarak seçilmiş ve İkinci Türkiye Ligi’ne kabul edilen kulüpler arasında yerini almıştı Sakaryaspor, spor yöneticiliğindeki engin tecrübesinden dolayı Ethem Boran başkanlığa seçildi. Ethem Boran aynı zamanda Sakaryaspor’un da 1 numaralı üyesi oldu. Ethem Boran’ın başkanlığını yaptığı yönetimde, Ali Necdet Güven, Ihsan Ayhan, Yılmaz Çınlar, Hamdi Uzel, Nusret özgen. Merhum Hakkı Ünsalan, Faruk Benli, Hüsnü Toka, Şükrü Orhon, Selahattin Tan, Sabri Pektezol, Merhum Fikri Kaya, Yılmaz Çınlar, Hilmi Ungan, Doğan Uluç, Zeki Duyak ve Ali Balcıoğlu kurucu üyeler arasında yerini aldı.

Amblemimiz

Eski Amblem

Sakaryaspor logosu, isimde yer alan “S” harflerinin sembolize edilmesiyle oluşturulmuştur. Yeşil renk Sakarya‘nın doğasını, siyah renk şehrin geçmişte yaşadığı yasları imlemektedir. Logonun ortasındaki beyaz şerit Sakarya Nehri’ni sembolize etmektedir. Yeşil S harfinin üst bölümünde, sola doğru bakan ok işareti Sakaryaspor’un tarihine atıfta bulunur. Siyah S harfinin alt bölümünde, sağa doğru bakan ok işareti Sakaryaspor’un gelecek hedeflerine gönderme yapar. Geometrik tasarımın ortaya koyduğu keskin hatlar Sakaryaspor’un savaşçı ruhunu gün yüzüne çıkarmaktadır. Logonun geneli kare şeklini oluşturmaktadır. Karenin köşeleri kuzey, güney, doğu ve batıyı sembolize ederek, Sakaryaspor’un Türkiye’nin dört bir yanında yer alan taraftar grubunu kucaklar.

Güncel Amblem

Sakaryaspor, 1987-2016 yılları arasında üzerinde Sakarya Köprüsü ve “S” harfini barındırır şekilde Sakarya Nehri’nden oluşan bir tarafı Yeşil, bir tarafı Siyah olan amblemi kullanmaktaydı. Fakat 2016 yılında yeni sezona başlarken Diriliş Yılı adına logosunu da değiştirmiştir. Kulüp Diriliş Yılında 1987 öncesi kullandığı eski logosunu kullanmaya başlamış ancak 2019 yılında tekrar eski güncel amblemini kullanmaya karar vermiştir.

16 Yıl Sonra Birinci Lig

1965 yılında kurulan Sakaryaspor 16 yıllık bekleyişten sonra, 1980-81 Sezonu sonunda Birinci Türkiye Ligi’­ ne çıkma şansını elde etti. 5 yıl süre ile Birinci Lig’de mücadele veren Sakaryaspor, 1985-86 Sezonunda düştü. 1986-87 Sezonunda tekrar İkinci Lig’de şampiyon olarak, tekrar Birinci Lig’e yükseldi.

Kimler Başkanlık Yaptı?

Sakaryaspor Kulübü’nde ilk Başkan Ethem Boran, daha sonraki yıllarda emeği geçen başkanlar ise şunlar: Şükrü Balcı, İbrahim Demircioğlu, (Merhum) Hurşit Konuk, Behçet Deryaoğlu, Rıza Saner, (Merhum) Mustafa Pekşen, Ömer Aydemir, Gündüz Serin, Mehmet Celepçi (Merhum), Fikret Şen, Tuncer Tepe, Hilmi Yıldırım, Erkal Etçioğlu.

Kimler Antrenörlük Yaptı?

Sakaryaspor’da ilk antrenör Fikret Altinç’ti. Daha sonra ise Ahmet Karlıktı, Naci Erdem, Naci Özkaya, Nejat Tayman, Necdet Oran, Necdet Demirsel, Ekrem Karaberber, Muammer Adatepe, Mehmet Dülger, Bülent Giz, Muhammet Paçukaz (İlk yabancı) Basri Dirimlili, Milan Jivadinoviç, Vomer, Necdet Niş, Enver Kâtip, Nedim Kurtiç, Nihat Atacan, teknik yöneticilik yapmışlardır.

Aramızda Olanlar ve Olmayanlar

Sakaryaspor’u AdapazarıSpor adıyla profesyonel dünyaya merhaba dediği 55 yıllık tarihinde görev yapanlardan kimler rahmetli oldu? Kimler halen yaşamın içindeler?  Kurcu Başkan Etem Boran başta olmak üzere  Şükrü Balcı, Kemal Saraçoğlu, Hurşit Konuk, Behcet Deryaoğlu, Rıza Saner,  Mustafa Pekşen, Mehmet Celebci, Ömer Aydemir, Dr Gündüz Serin, Hilmi Yıldırım, Nihat Ayyıldız, Altan Ediş, Ömer yazıcı  bu gün aramızda olmayanlar. Tuncer Tepe, Erkal Etcioğlu, Fikret Şen, İbrahim Müftüoğlu, Mehmet Atay, Musa Genc, İrfan Çelik, Sabri Küçük, Aziz Duran, Selahattin Aydın, Recep Hacıeyüpoğlu, Bülent Yılmaz, İsmail Gürses, Rauf Batuboylu, Halit Evin, Erdal Taşkın, Vedat Yaşlıca, Metin Doğrucan, Cevat Ekşi, Cumhur Genç, İbrahim Nalbant.  Aramızdan ayrılan Yeşil Siyah Başkanlara Sakaryaspora verdikleri hizmetler doğrultusunda  Allahtan rahmet, hayatta olanlara Allahtan uzun ömürler dileriz.

Kimler Geldi Kimler Geçti?

  • Sakaryaspor’un ilk yönetiminde yer alan yöneticiler arasında Zeki Konak (Oyuncakçı Zeki) ile Hamdi Uzel’in ayrı yerleri vardır. Uzunçarşı esnaflarından olan her 2 yönetici daha sonraki yıllarda “Sakaryaspor sempatizanı” olmaktan da geri kalmadılar.
  • Sakaryaspor’un formasını giyen ilk milli şöhret Ayhan Elmastaşoğlu idi. Galatasaray ve MIHI Takım’da forma giydikten sonra futbol hayatını noktalamak isteyen Ayhan’a Sakaryaspor teklif yaptı. Ünlü ve yaşlı futbolcu yapılan teklifi ısrarlar karşısında kabul etti. Sakaryaspor’da 10 numaralı formayı giyen Ayhan Elmastaşoğlu, oynadığı maçlarda hayranlarını bile hayal kırıklığına uğrattı.
  • Sakaryaspor’da son yıllarını yaşayan ama şöhrete diğer takımlarda kavuşan futbolcularımız da oldu. Bunlardan ikisi Recep Koçkar (Kocaeli) Arif Omaç (Feriköy Mersin) oldular Bu futbolcular daha sonra Sakaryaspor’a geldiler ve son demlerini bu kulüpte geçirdiler.
  • Sakaryaspor’da futbolculuk ve antrenörlük yapan ilk futbolcu Fikret Aldinç’ti. Daha sonra Altın Kafa Muammer (Hava toplarındaki üstünlüğü nedeni ile bu lakabı aldı).  Sakaryaspor antrenör yardımcılığı ve antrenörlük yaptı. Daha sonra da Avusturya’ya gitti.
  • Sakaryaspor formasını giyen Sakaryalı futbolcular İsmail Yıldızaç, Sedat Eryiğit, Halit, Kemal (Yıldırımspor) Kemal Ateşli (Genç Takım) Reşat (Donatımspor) Tuncay Telli (Donatım) İsmail Karagöz Sakaryaspor’da görev yapan doktorlarımız; Nihat Çark, Gündüz Serin, Ercan Acar, Aziz Kubilay Demir, Necmi Ören’dir.

Taraftarımız

Tatangalar, 1990 yılında Sakaryaspor Altyapı oyuncuları tarafından kurulan ve adını Kurtlarla Dans filminden alan taraftar grubu. Grubun liderliğini Keçi Yılmaz yapmaktadır. Tatangalar, şehrin en büyük sivil toplum örgütüdür. Yaptıkları farklı pankartları ve sloganlarıyla nam salan Tatangalar yalnız tribün faktörleriyle değil sosyal yardım kampanyalarıyla da adından sıkça söz ettirmektedir. Sakaryaspor taraftar grubu Tatangalar’ın Göztepe taraftarıyla dostluğu vardır. Sakaryasporlu taraftarımız için uzak, yakın deplasman kavramı yoktu. Her yerde takımlarının peşindeydiler. İşte bir grup taraftarın Beykoz çıkartması görülüyor.

Sakaryaspor’un başarısında, en büyük etkenlerden birisi de her geçen hafta daha iyi organize olma başarısını gösteren seyircilerimizdi. Her manada Sakaryaspor’u desteklediler ve güç verdiler. Fotoğrafta, taraftarlardan bir grup görülüyor.

Başarılarımız

1.Lige Yükselişimiz

1973-74 sezonunda 1. Lig’e çok yaklaşan ama Trabzonspor’a geçilen Sakaryaspor, 1980-81 sezonunda 2. Lig A Grubu şampiyonu olarak 1. Lig’e çıkmıştır. 1. Lig’de en iyi derecesini 1981-82 sezonunda 5. olarak yapan Sakaryaspor aynı sezon, Fenerbahçe’yi deplasmanda 1-0, Galatasaray’ı deplasmanda 2-0 geçmiş, Beşiktaş’la ise İstanbul’da 1-1 berabere kalmıştır. 1985-86 sezonunda sondan 3. olarak 2. Lig’e düşmüştür. Ancak ertesi sezon 2. Lig C Grubu’nda Konyaspor’u averajla geçerek yeniden 1. Lig’e dönmüştür.

1980-81 Sezonu için Sakaryaspor güçlü bir kadro kurdu. Teknik Direktör Necdet Niş yönetimindeki Sakaryaspor sezon sonunda şampiyonluğu elde etti. Fotoğrafta, şampiyon Sakaryaspor son maçtan önce Adapazarı Atatürk Stadı’nda görülüyor.

Türkiye Kupası

1. Lig’den henüz gelmiştik, küme düşme potasından 6 puan uzaklıktaydık, yerimiz 11’incilik, puanımız 51, averajımız -13’tü. Federasyon Kupası’nı kazanmamız bu performansımızla bizi bu listeye dâhil edemezdi ama biz diğer takımların hepsinden daha büyük bir başarıyla o kupayı müzemize götürdük. “Kuralar çekildi, bize Fenerbahçe çıktı. ‘Eyvah’ dedik” diyor Oğuz Çetin. “Ama ilk maçta onları 5-1 yendik. Ardından çeyrek final kuraları çekildi, bu sefer Beşiktaş’la eşleştik. Yine ‘Eyvah’ diye hayıflandık ama onları da ilk maçta 4-0 yenmeyi başardık.” Yarı final ilk maçında Zonguldakspor’a 5 gol atarak finale çıktık, finalde ise Samsunspor engelini aşıp kupayı kaldırdık. Bu, Sakaryaspor’umuzun tek Federasyon Kupası oldu. Bunun yanı sıra 1 kere çeyrek final 2 kere yarı final oynadık.

Kupa Galipleri Kupası 1988-1989

UEFA tarafından 1998/1999 sezonuna kadar düzenlenen bir kupa organizasyonu olan UEFA Kupa Galipleri Kupasına, kendi ülkelerinde ulusal kupa şampiyonu olmuş Avrupa kulüpleri katılıyordu. 1988/1989 sezonunda bu organizasyona katılmayı hak ederek Türkiye’yi temsil eden takım olduk.

1.Lig Şampiyonluğu

Şampiyonluk: 1980-1981  |  1986-1987  |  2003-2004
Play off şampiyonluk: 1997-1998  |  2005-2006

2.Lig Şampiyonluğu

Play-off şampiyonluk: 2010-2011

3.Lig Şampiyonluğu

Play off şampiyonluk: 2016-2017

Cumhuriyet Kupası

Şampiyonluk: 2003-2004
İkincilik: 2006-2007

1965 yılında kurulan, 1987 yılında ikinci defa ikinci Lig Şampiyonluğu’nu elde eden Sakaryaspor, Birinci Lig’de 5 yıl mücadele etti. Bu sezon tekrar Birinci Türkiye Ligi’nde rakiplerinin üzerine bir kâbus gibi çökecek. Fotoğrafta, şampiyon Sakaryaspor 11’i görülüyor. (Soldan sağa) Turan, Sinan, Mehmet, Nezihi, Neşet. Oğuz (Oturanlar) Serdar, Aykut, Cihan, Özcan, Osman.