Tevfik Tançgil


Tevfik Tançgil, 24 Aralık 1955’te Kastamonu’da doğmuştur. İlkokul eğitimini Bartın İstiklal ve Atatürk İlkokulları’nda, orta eğitimini ise Adapazarı Merkez Ortaokulu’nda tamamlamıştır. Tançgil’in babası, Kastamonu’da oto boya ve tabelacılık işleriyle ilgilenmiştir. Tançgil henüz 9 yaşındayken babasının yanında çalışmaya başlamış ve 1970 yılına kadar devam ederek mesleğe ilk adımını atmıştır.

1970 yılında, 15 yaşındayken halasıyla birlikte Adapazarı’na dönen Tançgil, kısa süreli olarak Eski Garajlar’da yer alan “Hüdaverdi Oto Boya” adlı sanayi dükkânında Recep Hüdaverdi’nin yanında çalışmıştır. Aynı yıl gecikmeli olarak Adapazarı Ortaokulu’nda orta eğitimine başlamış ve 18 yaşına geldiğinde 1973 yılında mezun olmuştur. 1973 yılı içerisinde Kastamonu’da çalışan babası da Adapazarı’na göçmüş ve yine aynı yıl içerisinde siroz hastalığından dolayı vefat etmiştir.

Tançgil, babasının vefatından sonra Çeşme Meydanı adlı bölgede Ahmet Şişman’ın yanında iki yıl boyunca çalışmıştır. Burada, Sakarya’daki motorlu taşıt plakalarını ve belediyenin su sayaç numaralarının basım işleriyle ilgilenmiştir.

1975’te askere giden Tançgil, acemi birliğini Ankara’da Çavuş talimgâhlığı yaparak tamamlamıştır. Bu üç aylık süre zarfı boyunca askeriye içerisinde tank resimlemeleri ve bildiri görselleri hazırlamıştır. 1976’da ise Çavuş olarak Diyarbakır 16. Mekanize Tugayı Taktik Karargâhı’nda görevine devam etmiştir. Burada ahşap malzemeler ile hayvan figürlerinden oluşan heykeller yapmıştır. 1977 yılında, 21 yaşına geldiğinde ise terhis olmuştur.

Tançgil, askerden döndükten sonra, Erenler’de Sakarya Emniyet Müdürlüğünün karşısında bir tabelacı dükkânı açmıştır. 1978 yılında ise ailevi nedenlerden ötürü Antalya’ya göç etmiş ve 1979 yılında yeniden Adapazarı’na dönüş yapmıştır. 1982 yılına gelindiğinde Renault servisinde 1, 1-5 yıl kadar oto boyacısı olarak çalışmış akabinde İstanbul’a göç etmiştir. İstanbul’da çalışmalarını sürdüren Tançgil 1985’te yeniden Adapazarı’na dönmüş ve 35 yıl boyunca Tançgil Reklam adlı dükkânı işleterek 2019 yılında meslekten ayrılmıştır. Günümüzde müzik ve resim hobileriyle meşgul olmaktadır.

Kaynak:

Ali Yıldırım, Görsel İletişim Tasarımında Vernaküler Tipografi ve Sakarya Örneği, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya 2020.

Ertürk, M. (2021). Halk Resminden Grafik Tasarıma Numan Ballıca ve Adapazarı’nda Yetiştirdikleri. Milli Folklor 17(130).