Sivil Toplum Üniversite Buluşmaları
Değerli Yetkili
Sakarya Üniversitesi&Sakarya Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (SESAM), şehrin sorunlarına ilişkin araştırmalara bir ivme kazandırmak ve şehrin aktörleri arasında üst düzeyli bilgi alışverişini ve koordinasyonu sağlamak amacıyla, şehrimizin sivil toplum kuruluşlarıyla bir dizi istişare toplantısı gerçekleştirecektir. “Sivil Toplum Üniversite Buluşmaları” adı altında düzenlenecek toplantıların ilki, şehrimizin ticaret ve sanayi alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ile gerçekleştirilecektir.
Toplantıda, şehrimizin sosyal ve ekonomik sorunları ve bu sorunlara ilişkin araştırma ve çözüm önerileri tartışılacaktır. Bu çerçevede yapılabilecek proje önerileri ve tarafların beklenti ve önerileri üzerine bir sonuç bildirgesi hazırlanacaktır.
Sizleri değerli fikir, talep ve önerilerinizi paylaşmak üzere bu etkinliğe katılmaya davet ediyoruz.
Toplantı Günü ve Saati: 02.04.2014 14:30
Toplantı Yeri: SESAM İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
C Blok Kat:1 No: 205.
İrtibat: Yakup KÖSEOĞLU *** *** ** **
Not: Toplantıya kurumunuzun projelerden sorumlu yetkilisi ile birlikte katılmanızı rica ederiz.
Doç. Dr. Alev ERKİLET: SESAM 1965 yılında kurulmuş, dönemim ünlü sosyal bilimcileri Cahit Orhan Tütengil, Fahri Fındıkoğu hoca Sakarya’da araştırmalar yapmış ve araştırmaların sonuçlarını Sosyoloji Konferansı Dergisi’nde yayınlamışlardır. Çok eski ve geleneği olan bir kurum adına sizi davet etmiş olduk. Çalışmaların zaman zaman durduğu anlar olmuş ancak sizlerin de desteği ile yeniden bir beyaz sayfa açma arzusundayız. Rektör hocamızın işaretiyle sivil toplum üniversite buluşmalarını çok daha sistematik hale getirmek ve bunu sadece buluşma olmaktan çıkarıp hem şehrin hem de üniversitenin istifade edebileceği bir ortak payda nasıl üretebiliriz konusunda tefekküre varmış bulunmaktayız. Bugün birinci toplantımızdayız, küçük gruplar halinde 5 ayrı şehir ve üniversite toplantısı gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Birinci toplantıyı siz değerli iş adamlarımızla, iş adamlarımızla alakalı kurumlarla yapmayı düşündük. Sizi buraya neden davet ettik: sizin görüşlerinizi alıp bu görüşleri projelere dönüştürmeyi düşünüyoruz. Karşılıklı, serbest sohbet istişaresi için hepinize hoş geldiniz diyorum ve Rektör Hocamızı arzu ederse ufak bir konuşma yapması için davet ediyorum.
Prof. Dr. Muzaffer ELMAS: Üniversitemizin bölgesi ve çevresi ile ilgili oluşan duvarları yıkmak istiyoruz. Bunun da yöntemi üniversitenin yaptığı işleri etrafındakilerle paylaşması ile olur. Eğitim ile ilgili yaptığımız çalışmaları sivil toplum, sanayi ile ortak yapılanlara destek veriyoruz. Araştırma boyutunda da bilimsel araştırma ve diğer projelere destek veriyoruz. Bölgenin, çevrenin, ülkenin sorunlarının çözümüne yönelik projelere ise ayrıca destek veriyoruz. Bunları yaparak üniversite yaptığı her işte toplumun bir bölgesiyle, bir paydaşıyla veya toplumdaki bir kuruluşla ortak bir iş yapsın istiyoruz. Bunun için üniversitemizde neler var: mesela teknokent. Şimdi merkezi bir laboratuvar kuruyoruz. SESAM benzeri yapılarımız var. Üniversitelerimizde teknik anlamda bir işbirliği oluşmuş. Ancak sosyal alanlarda zayıf hem üniversitemiz hem de Türkiye. Dolayısıyla burası Sakarya ile ilgili projelerimizde bir ara yüz olacak. Bu konuda teşrifleriniz için teşekkür ederim. Bu toplantıları yaygınlaştırdığımızda, bunların semerelerini ortak çözüm olarak göreceğiz. Son 4-5 senedir üniversiteler bilgiyi üretirken etraf bu bilgileri talep ediyordu. Fakat şimdi hocalarımızın da bunu görev edinmesiyle işbirliği haline getirildi. Buradan başarılı sonuçlar çıkacağına inanıyorum ve başarılar diliyorum.
Prof. Dr. Hamza AL: Konuşmanın başında kuruculardan bahsedildi, biraz daha geriye gidelim; sayın Prof. Dr. Engin Yıldırım’ı da analım. Kurumun en önemli özelliği üniversitenin kente bakan penceresi, kente açılan kapısı olması gerektiğini düşünüyoruz. Daha önce bu konuda yaptığımız güzel çalışmalar var, tekrar yapılabilir. Bizim amacımız Dünya Üniversitesi olma yolunda bulunduğumuz kente, bulunduğumuz topluma hizmet etmektir. Küreselleşme ve yerelleşmenin zıt olmadığını, aksine birbirini beslediğini düşünüyoruz. Bu anlamda kentle üniversite arasındaki buluşmanın bunu sağlayacağını düşünüyoruz. SESAM’ı bu anlamda önemsiyorum çünkü burada bir şeyler başarabilirsek üniversite adına da başarmış olacağız. Buraya kadar gelip teşriflerde bulunduğunuz için teşekkür ederim.
Öğr. Gör. Yakup KÖSEOĞLU: Davetimize göstermiş olduğunuz kibar davranıştan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Bu merkez Sakarya’ya hizmet için kurulmuştur. Şu an tam da kuruluş amacına uygun şekilde Sakarya için neler yapabilirizi tartışacağız. Bu anlamda son yıllarda sosyal bilimlerin almış olduğu en büyük eleştiri masa başında yapılmış olan çalışmaların pek anlamlı olmadığı yönünde. Bizler de bu eleştiriden yola çıkarak Sakarya’da neler yapabiliriz diye sahada çalışacağız. Bu anlamda sahanın gerçek aktörleri olan sizlere çok büyük işler düşüyor. Siz ne kadar yanımızda olursanız, ne kadar beraber işbirliği yaparsak yaptığımız çalışmalar da o kadar anlamlı olur. Bugünkü toplantının temel amacı birbirimizi tanımak, birbirimizin amaçlarını anlayabilmek ve karşılıklı fikir alışverişiyle Sakarya için neler yapılabilir bunları ortaya koyabilmek. Bu toplantıların devamını düşünüyoruz. Belirli periyodlarda bir araya gelerek projeleri değerlendirmeyi amaçlıyoruz. Toplantının bundan sonraki hali interaktif hale gelecek, sizler de görüşlerinizi bildireceksiniz. Bizden neler beklediğinizi söyleyebilirseniz biz de bundan sonraki çalışmalarımızda bu doğrultu da hareket edebiliriz. Artık söz sizlerin, karşılıklı olarak birbirimizin dertlerini anlamaya çalışalım.
SGK İl Müdürü: Şu anda Türkiye’nin en büyük sorunlarından bir tanesi de sosyal güvenliğin açıkları. Aktüeryal dengemiz çok bozuldu ve biz bunu kapatmak için çok uğraşıyoruz. 2023’ten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu yaşlanacak. Aktüeryal dengemiz hepten alt üst olacak. Şu an 1.9 çalışanımız 1 emekliye bakıyor. Buradaki sivil toplum kuruluşlarımızdan kayıt dışı ile ilgili proje çıkarılmasını talep ediyorum. Hangi il kayıt dışına daha duyarlı bununla ilgili iller arası yarışma olacak. Bununla alakalı SESAM’dan ve üniversitenin Çalışma Ekonomisi bölümünden bomba gibi fikirler bekliyoruz.
Müsiad Yönetim Kurulu Halit İnci: hepinize öncelikle saygılar sunuyorum. Sakarya’ya her alanda vereceğiniz hizmetten dolayı teşekkür ediyorum. Son yıllarda Sakarya Üni. sahaya çıktı. Birlikte de olduğumuz bazı projelerimiz var bundan dolayı da çok memnunuz. Sakarya üniversitesinin farklı kurumları ile de çalışıyoruz. Burada sormak istediğim benim sizler neler yapabilirsiniz? Konuyu somutlaştırırsanız, istediğiniz şeyleri somutlaştırırsanız biz de fikirlerimizi daha net sunabiliriz.
Doç Dr. Alev Erkilet: Öncelikle zemini iyi tespit etmek lazım. Çok yerinde bir soru. Ancak bizim tarafımızdan baktığınızda da sorunları siz gibi zemini en iyi bilenlerden dinlemeliyiz ki biz de onlara cevap verebilecek projeler üzerinde çalışabilelim. Yoksullukla ilgili, toplumsal konularla ilgili, içerseme ile ilgili bir takım projelerimiz var. Ancak bunların dışında toplumun üniversiteden bekledikleri var.
Öğr. Gör. Yakup Köseoğlu: SESAM açılım olarak Sakarya Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’dir. Sosyal kavramı bütün alanları kapsayan geniş bir kavramdır. Biz SESAM olarak bünyemizde 4 kişi ile çalışmaktayız ancak buradaki SESAM ifadesini çalıştığımız 4 kişi ile sınırlı düşünmeyin. SESAM Sakarya Üniversitesi’nin sosyal alanlara ilişkin bütün imkânlarını ortaya koyabilecek bir kuruluş. Bu konuyla ilgili lisansüstü çalışmalardan tutun akademisyenlerin yapacağı çalışmalara kadar bütün imkânları elimizden geldiği kadar ortaya koymaya çalışacağız. Bu kapsamda ekonomik, sosyal, siyasal hatta imarın sosyal dışa vurumları da dahil bütün alanları kapsayabilecek bir şey ortaya koymak amacımız. Bir proje yapılabilmesi için öncelikli şey alandaki sorunların belirlenmesidir. Sorunu bulabilirsek eğer bu sorunun nedenlerini araştırıp, sebebini ortaya koyup sorunun kaynağını kurutmak gibi bir amacımız var. Temel amacımız bu. Üniversite olarak gücümüz yettiğince biz bu işte varız.