Kocaali Hurma Kurusu
- Coğrafi işaretin türü:Mahreç İşareti
- Dosya Numarası:C2020/154
- Başvuru Tarih: 29.06.2020
- Tescil Numarası:815
- Tescil Tarihi:28.07.2021
- Ürün Grubu:İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar
- İl:Sakarya
- Başvuru Yapan/Tescil Ettiren:Kocaali Belediyesi
- Durum:Tescilli
- Adres:Ağalar Mah.15 Temmuz Zafer Meydanı No:24 Kocaali SAKARYA
- Coğrafi İşaret Sicil Belgesi
Üretim Metodu:
Kocaali Hurma Kurusunun Hazırlanması Kocaali Hurma Kurusu, üretiminde genel itibariyle kurutmaya elverişli bölgede yetiştirilen Fuyu ve Hachıya çeşidi Trabzon hurmalarının tam olgunlaşmamış meyveleri tercih edilir.
Kurutulacak Meyvelerin Hazırlanması:
Kurutulacak olan meyveler takriben ekim ayının ortasından, kasım ayının ortasına kadar ki zaman aralığında olgunlaşmadan toplanır. Kurutmak için kabuğu renklenmiş, iyice olgunlaşmamış olanları ve yumuşama göstermemiş meyveleri seçmek gereklidir. Kurutma için seçilen meyveler tam olgunlaşmadığı için sert ve tat olarak buruk bir tada sahiptir. Meyvede renk koyulaştıkça hurma kabuğu incelir ve şeffaflaşır. Meyve içyapısı ise jöle benzeri bir kıvam alır.
Kurutma amacıyla ipe bağlamak için meyvenin sapının olması şarttır. Bu yüzden meyveleri toplarken saplarının kökten koparılmamasına dikkat edilir. Meyvelerin sapı T biçiminde olacak şekilde bahçe makası vb. ile kesilir. Sapları uygun hale getirilen hurmaların kabukları soyulur. Soyulan hurmalar daha sonra gıda ile temasa uygun ipler yardımıyla bağlanarak bir dizi halinde kurutma için hazır hale getirilir.
Hurmalar soyulduktan sonra, asılacakları yere göre muhtelif uzunluklardaki gıda ile temasa uygun iplere dizilir. İplere bağlanarak hazırlanan soyulmuş meyveler kaynamakta olan suya daldırılır. Kaynar suda yaklaşık 30 saniye kadar tutulur. Kaynar sudan çıkan hurmalar asılmaya hazır hale gelir. Hurmalar, sıcak odalarda veya havadar olan kurutmaya elverişli hava akımının uygun olduğu ortamlara asılarak kurumaya bırakılır. Kurutmada dizi halinde asılan meyvelerin ıslanmamaları gerektiğinden yağmur vb. olumsuz hava koşullarından korunacağı ortamlar tercih edilir. Burada hurmaların yüzeyinin hava ile temasının tam olarak sağlanabilmesi için meyvelerin başka bir yüzeye ve diğer meyvelere temas etmemesine özen gösterilir.
Kocaali Hurma Kurusu; olumsuz dış etkenlerden korunaklı, rüzgârlı ve serin havalarda 30-45 gün arasında kurutulur. Ayrıca 28-35˚C’ye ısıtılmış kapalı sıcak ortamlarda 4 ile 5 gün arasında kurutulabilir. Ayrıca sıcaklık ve nem ayarı yapılabilen teknolojik kurutmanın sağlandığı kabinli sistemlerde de kurutma işlemi yapılabilir.
Kocaali Hurma Kurusu; kokulardan ari, doğrudan güneş ışığı almayan, serin ve kuru ortamlarda 1 yıla kadar muhafaza edilebilir. İlgili mevzuata uygun etiket bilgileri ile dökme ya da ambalajlı olarak tüketiciye arz edilir.
- Coğrafi işaretin türü
Mahreç İşareti
- Dosya Numarası
C2020/154
- Başvuru Tarihi
29.06.2020
- Tescil Numarası
815
- Tescil Tarihi
28.07.2021
- Ürün Grubu
İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar
- İl
Sakarya
- Başvuru Yapan/Tescil Ettiren
Kocaali Belediyesi
- Durum
Tescilli
- Adres
Ağalar Mah.15 Temmuz Zafer Meydanı No:24 Kocaali SAKARYA
Üretim Metodu:
Kocaali Hurma Kurusunun Hazırlanması Kocaali Hurma Kurusu, üretiminde genel itibariyle kurutmaya elverişli bölgede yetiştirilen Fuyu ve Hachıya çeşidi Trabzon hurmalarının tam olgunlaşmamış meyveleri tercih edilir.
Kurutulacak Meyvelerin Hazırlanması:
Kurutulacak olan meyveler takriben ekim ayının ortasından, kasım ayının ortasına kadar ki zaman aralığında olgunlaşmadan toplanır. Kurutmak için kabuğu renklenmiş, iyice olgunlaşmamış olanları ve yumuşama göstermemiş meyveleri seçmek gereklidir. Kurutma için seçilen meyveler tam olgunlaşmadığı için sert ve tat olarak buruk bir tada sahiptir. Meyvede renk koyulaştıkça hurma kabuğu incelir ve şeffaflaşır. Meyve içyapısı ise jöle benzeri bir kıvam alır.
Kurutma amacıyla ipe bağlamak için meyvenin sapının olması şarttır. Bu yüzden meyveleri toplarken saplarının kökten koparılmamasına dikkat edilir. Meyvelerin sapı T biçiminde olacak şekilde bahçe makası vb. ile kesilir. Sapları uygun hale getirilen hurmaların kabukları soyulur. Soyulan hurmalar daha sonra gıda ile temasa uygun ipler yardımıyla bağlanarak bir dizi halinde kurutma için hazır hale getirilir.
Hurmalar soyulduktan sonra, asılacakları yere göre muhtelif uzunluklardaki gıda ile temasa uygun iplere dizilir. İplere bağlanarak hazırlanan soyulmuş meyveler kaynamakta olan suya daldırılır. Kaynar suda yaklaşık 30 saniye kadar tutulur. Kaynar sudan çıkan hurmalar asılmaya hazır hale gelir. Hurmalar, sıcak odalarda veya havadar olan kurutmaya elverişli hava akımının uygun olduğu ortamlara asılarak kurumaya bırakılır. Kurutmada dizi halinde asılan meyvelerin ıslanmamaları gerektiğinden yağmur vb. olumsuz hava koşullarından korunacağı ortamlar tercih edilir. Burada hurmaların yüzeyinin hava ile temasının tam olarak sağlanabilmesi için meyvelerin başka bir yüzeye ve diğer meyvelere temas etmemesine özen gösterilir.
Kocaali Hurma Kurusu; olumsuz dış etkenlerden korunaklı, rüzgârlı ve serin havalarda 30-45 gün arasında kurutulur. Ayrıca 28-35˚C’ye ısıtılmış kapalı sıcak ortamlarda 4 ile 5 gün arasında kurutulabilir. Ayrıca sıcaklık ve nem ayarı yapılabilen teknolojik kurutmanın sağlandığı kabinli sistemlerde de kurutma işlemi yapılabilir.
Kocaali Hurma Kurusu; kokulardan ari, doğrudan güneş ışığı almayan, serin ve kuru ortamlarda 1 yıla kadar muhafaza edilebilir. İlgili mevzuata uygun etiket bilgileri ile dökme ya da ambalajlı olarak tüketiciye arz edilir.