coğrafi işaret

Adapazarı Islama Köftesi

  • Coğrafi işaretin türü:Mahreç İşareti
  • Dosya Numarası:C2009/036
  • Başvuru Tarihi:26.10.2009
  • Tescil Numarası:167
  • Tescil Tarihi:08.01.2013
  • Ürün Grubu:Yemekler ve çorbalar
  • İl:Sakarya
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren:Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası
  • Durum:Tescilli
  • Adres:Sakarya M. Şehit Onbaşı Zekeriya Gözyuman C. N:19 Arifiye/ Sakarya TÜRKİYE
  •  Coğrafi İşaret Sicil Belgesi


Üretim Metodu:

Köfte Malzemesi (tarif 8 kişi içindir):
1 kg dana kıyma (500 g dana kaburga ve 500 g dana kol)
1 orta boy soğan
80 g ufalanmış bayat ekmek içi (mayalı ve karafırın ekmeği olmalıdır.)
10 g kimyon (1 çay kaşığı)
10 g karabiber (1 çay kaşığı)
10 g kırmızı toz biber (1 çay kaşığı)
30 g tuz (3 çay kaşığı)

Islama Suyu Malzemesi:
İnce dilimlenmiş ve mayalı bayat kara fırın ekmeği
1 kg kemik suyu (danadan alınmalıdır.)
50 g kırmızı toz biber (2 çorba kaşığı)
100 g sıvı yağ (1 çay bardağı)
Tuz (1 tatlı kaşığı)

Kemik Suyunun Hazırlanışı:
Dananın kalın kemikleri (özellikle kaburga ve kaval kemikleri) ortadan kırılarak içinde 12 litre su bulunan büyük bir kazana, içine 2 adet büyük soğan ile birlikte konulur. Takriben 12 saat ağır ateşte kaynatılır. Tülbentten geçirilerek (kemik kırıntılarının kalmaması için) saf kemik suyu elde edilir.

Izgara:
Meşe kömürü tercih edilir. Yakılan kömürün üstünün beyazlaması beklenir.

Süsleme:

2 orta boy hafif közlenmiş domates (her porsiyonda bir domatesin ¼’ ü kullanılır)
8 sivri hafif közlenmiş biber (Her porsiyonda 1 adet biber)

Yapılışı:
Kıymanın içine soğan rendelenir. Baharatlar katılır ve ekmek rendeden geçirilerek ilave edilir. Kıvama gelinceye kadar elle yoğrulur. En az 1 saat dinlendirilir. Porsiyona 10 adet gelecek şekilde (toplam 80 adet) elle
şekillendirilir ve ızgaraya sırayla dizilir. Kemik suyunun içine kırmızı toz biber, sıvı yağ ve tuz karıştırılır. Ekmekler ıslama suyuna bandırılır ve ızgaranın üzerine konulur. Az kızaracak şekilde ızgaradan alınır ve servis tabağına 2 dilim koyulur. Kızaran köfteden, tabaktaki ekmeklerin üzerine 10 adet koyulur. Hafif közlenmiş domates ve biber tabağın üstüne konularak servis edilir. Tercihen ıslama köfte yanında piyaz, üzüm şırası veya ayranla servis edilir.